VI. EKOLOGIA

Środowisko naturalne jest naszym wielkim dziedzictwem narodowym. Bardzo wrażliwym jednak na szkodliwe działanie człowieka. Chcemy, aby przyszłe pokolenia również mogły korzystać i podziwiać to czym zachwycamy się my. Dlatego właśnie ekologia i rozwój zielonej energii stanowi ważny punkt w programie ludowców. Współczesność stawia przed nami wielkie wyzwania, którym dzięki spójnej polityce możemy sprostać. Nowy zielony ład to przepis na lepsze jutro.

1 | ROZWÓJ ZIELONEJ ENERGII

Odnawialne źródła energii to przyszłość energetyki. Wiemy o tym dobrze, dlatego stawiamy na zieloną energię. Podstawą bezpieczeństwa energetycznego Polski powinien być miks energetyczny. Naszym celem jest zapewnienie do 2035 r. niezależności energetycznej przy 50% udziale energii pochodzącej z OZE. Dzięki temu ceny prądu spadną, a zatrudnienie na obszarach wiejskich wzrośnie o 100 tysięcy nowych miejsc pracy. W tym celu przywrócimy stałe taryfy za produkcję energii odnawialnej i obniżymy podatek VAT do 8% na rozwiązania wykorzystujące OZE.

2 | NARODOWY PROGRAM ANTYSMOGOWY

Zanieczyszczone powietrze rocznie przyczynia się do śmierci nawet 48 tys. Polaków. To zatrważające dane. Problem smogu dotyka nas wszystkich i szkodzi naszemu zdrowiu. Zróbmy coś z tym! Proponujemy systemowe rozwiązania w walce o czyste powietrze i w konsekwencji nasze zdrowie. Narodowy Program Antysmogowy zakłada m.in. uruchomienie rządowego programu wymiany pieców grzewczych (w tym także dopłat do rachunków za ogrzewanie), rozwój technologii wykorzystujących OZE, uwolnienie polskich miast od niskiej emisji i spalin.

3 | LASY PAŃSTWOWE W KONSTYTUCJI

Polskie lasy to nasze naturalne dziedzictwo. Zajmują wyjątkową pozycję wśród naturalnych zasobów. Pod względem powierzchni stanowią prawie jedną trzecią naszego kraju. Są ważnym elementem ekosystemu. Dlatego właśnie zasługują na szczególną ochronę ustawową. Proponujemy wpisanie Lasów Państwowych do Konstytucji. W ten sposób należycie bedą chronione przed decyzjami inspirowanymi prywatnym, ekonomicznym czy rządowym interesem.

4 | COFNIĘCIE USTAWY ANTYWIATRAKOWEJ

Ustawa antywiatrakowa weszła w życie 15 lipca 2016 r. Nowymi przepisami PiS wykluczyło 99% powierzchni Polski z możliwości stawiania wiatraków. Załamał się również system subsydiów do zielonej energii. Jedna decyzja praktycznie zmiotła branżę wiatrakową. Zmienimy to! Właściciele farm wiatrowych nie będą musieli z niepokojem patrzeć w przyszłość. Musimy zachęcać Polaków do inwestowania w rozwiązania wykorzystujące OZE. Nie ich zniechęcać.

5 | BUDOWA ZBIORNIKÓW MAŁEJ RETENCJI

Gospodarka wodna w Polsce wymaga reformy. Nasze zasoby wodne są niewielkie na tle innych państw Europy. Podjęte kroki muszą być jednak głęboko przemyślane i stopniowe, nie rewolucyjne. Tym bardziej musimy podjąć spójną politykę wobec gospodarki wodnej. Przywrócimy działania związane z konserwacją i regulacją cieków wodnych oraz budową zbiorników retencyjnych. Mała retencja będzie ważnym narzędziem przeciwdziałania suszy i powodzi.