Radni sejmiku województwa mazowieckiego ponownie wybrali Adama Struzika na marszałka województwa. To najdłużej urzędujący marszałek, który funkcję pełni od 16 lat. Adam Struzik zapowiedział, że nadal będzie prowadził politykę zrównoważonego rozwoju województwa.

Adam Struzik po raz szósty został wybrany na marszałka województwa mazowieckiego. Za kandydaturą wiceprezesa PSL głosowało 26 radnych, przeciw było 24. Marszałek Struzik po raz pierwszy został powołany na marszałka w grudniu 2001 r., już w czasie kadencji sejmiku. Następnie był wybierany po wyborach w 2002 r., 2006 r., 2010 r. i 2014 r.

W ostatnich wyborach do sejmiku woj. mazowieckiego 24 mandaty zdobyło PiS, Koalicja Obywatelska zdobyła 18 mandatów, PSL 8, a Bezpartyjni Samorządowcy 1 mandat. W imieniu PSL i KO kandydaturę Struzika zgłosił Krzysztof Strzałkowski z KO.

Jeszcze przed głosowaniem Adam Struzik podkreślił, że Mazowsze jest jednym z najszybciej rozwijających się regionów w Europie i że dalej zamierza kontynuować politykę zrównoważonego rozwoju.

– Przez ostatnie lata dążyliśmy do wzmacniania Mazowsza, aby było regionem dużych możliwości i godnego życia. Ufam, że mimo różnic będziemy w sprawach najważniejszych dla Mazowsza współpracować ponad podziałami – podkreślił dziś marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik.