Kiedy dowiedział się pan o aferze KNF? Dlaczego kontrola CBA rozpoczęła się dopiero 14 listopada? Czy zna pan mecenasa Kowalczyka? To tylko kilka z 9 pytań PSL skierowanych do premiera Morawieckiego w związku z sytuacji w nadzorze finansowym. PSL domaga się również pilnej kontroli NIK w KNF.

Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz zaapelował do premiera Mateusza Morawieckiego podczas konferencji prasowej w Sejmie, by zlecił NIK przeprowadzenie kontroli nadzoru finansowego. Skierował też do premiera listę dziewięciu pytań dotyczących działania Komisji Nadzoru Finansowego.

Apel lidera PSL ma związek z wtorkowymi doniesieniami „Gazety Wyborczej”. Według właściciela Getin Noble Banku Leszka Czarneckiego, szef KNF Marek Chrzanowski w marcu 2018 r. w zamian za kwotę około 40 mln zł. zaoferował przychylność KNF dla banku Leszka Czarneckiego. Czarnecki nagrał tę rozmowę z szefem KNF i zawiadomił prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

– Po raz kolejny kierujemy wezwanie do premiera Mateusza Morawieckiego o jak najszybsze skierowanie do Najwyższej Izby Kontroli wniosku o przeprowadzenie kompleksowej kontroli nadzoru finansowego – powiedział na konferencji prasowej w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Dodał, że „zadaniem władz publicznych, w tym rządu, jest sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem finansowym Polaków.

– Kontrola NIK jest potrzebna dlatego, że nie pokładamy ufności, że prokuratura generalna, prokurator Zbigniew Ziobro oraz inni politycy Prawa i Sprawiedliwości wyjaśnią tę sprawę – zaznaczył Władysław Kosiniak-Kamysz.

W sprawie „Afery KNF” pojawia się coraz więcej pytań i brakuje jednoznacznych odpowiedzi ze strony przede wszystkim premiera Morawieckiego. Lider PSL w związku z tym nie wykluczył, że PSL zwróci się także do rządu, by przedstawił w Sejmie informację nt. sytuacji w KNF. – Nie damy zamieść tej sprawy pod dywan – zapewnił W. Kosiniak-Kamysz.

Ludowcy skierowali też na piśmie do prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego pytania dotyczące działania Komisji Nadzoru Finansowego.

PSL pyta m.in. o to, kiedy i od kogo premier dowiedział się o „aferze KNF”, czy minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro przekazał mu informację o doniesieniu do prokuratury złożonym przez Leszka Czarneckiego ws. korupcyjnej propozycji złożonej mu przez b. szefa KNF oraz kiedy i od kogo dowiedział się o dymisji Chrzanowskiego?

PSL chce wiedzieć również, dlaczego kontrola CBA w KNF rozpoczęła się 14 listopada, pomimo tego, że o aferze media informowały wcześniej oraz dlaczego podległe szefowi rządu służby dopuściły, aby b. szef KNF przebywał w swoim biurze bez jakiejkolwiek kontroli i nadzoru?

Politycy PSL zadają także pytanie Mateuszowi Morawieckiemu o to, czy premier rozmawiał z Chrzanowskim, prezesem NBP Adamem Glapiński lub prezesem Bankowego Funduszu Gwarancyjnego Zdzisławem Sokalem o działalności Getin Banku, Idea Banku albo Plus Banku? Czy Mateusz Morawicki znał plan przejęcia Getin Banku i czy wiedział o zatrudnieniu Mec. Grzegorza Kowalczyka w Radzie Nadzorczej Plus Banku?

Ludowcy w piśmie zaznaczyli, że „w obowiązku Pana Premiera należy wyczerpująco odpowiedzieć na pytania nurtujące Polaków”.

– Żądamy, jak najszybszej odpowiedzi na piśmie na te pytania – oświadczył prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.