Ludowcy przygotowali prosty sposób na podwyżkę emerytur. Za sprawą obywatelskiego projektu „Emerytura bez podatku” seniorzy zyskają nawet kilkaset złotych. Debata o podniesieniu świadczeń dla seniorów odbędzie się już w najbliższy piątek w Sejmie.

Ceny w sklepach rosną w zatrważającym tempie. Drożeje żywność, lekarstwa, opłaty za mieszkanie, a teraz słyszymy o gigantycznych podwyżkach cen prądu. Drożyzna zaczyna już dobijać emerytów i rencistów.

– Setki tysięcy emerytów każdego miesiąca przeżywa prawdziwą tragedię. Seniorzy zadają sobie pytanie: kupić jedzenie, lekarstwa czy zapłacić rachunki? Nie miejmy już złudzeń – wiele Polek i Polaków pozostaje z głodowymi emeryturami – alarmuje poseł Mieczysław Kasprzak, przewodniczący Komitetu „Emerytura bez podatku”.

Seniorom brakuje na jedzenie, dobija ich drożyzna. Dlatego Ludowcy chcą, by emerytury w Polsce były nieopodatkowane. Dzięki temu seniorzy dostawaliby o kilkaset złotych więcej pieniędzy.

Pierwsze kroki w tej sprawie zostały podjęte już w kwietniu 2017 r. Jednak zaledwie dwa miesiące później PiS odrzucił projekt ludowców. Pomysł PSL ponownie wrócił do Sejmu w grudniu ubiegłego roku. Niestety, ale i tym razem politycy PiS opowiedzieli się przeciwko seniorom. Klub Prawa i Sprawiedliwości postanowił odrzucić projekt już w pierwszym czytaniu.

Czytaj więcej → PiS odrzuca Emeryturę bez podatku. Oni głosowali przeciw

– My tego nie odpuścimy. Będziemy walczyć o emerytów, będziemy walczyć o seniorów, o podniesienie emerytur i zwolnienie ich z podatku – zapowiedział wówczas prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Ludowcy zgłosili projekt ponownie do Sejmu. Tym razem wsparli projekt obywatelski. Pod wnioskiem o rejestrację komitetu „Emerytura bez podatku” podpisało się ponad 15 tysięcy seniorów, a projekt ostatecznie wsparło swoimi podpisami ponad 140 tys. osób! Szefem komitetu został poseł PSL Mieczysław Kasprzak. Pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy odbędzie się już w najbliższy piątek.

Za seniorami murem stanęli Polacy. Z badań przeprowadzonych na zlecenie „SE” przez Instytut Badań Pollster wynika, że blisko 80 proc Polaków chce zwolnienia emerytów z podatków. Przeciw jest nie wiele więcej niż co dziesiąty.

Przypomnijmy, że każdego miesiąca ZUS potrąca z rent i emerytur około 20 proc. na podatki. To jedna piąta budżetu seniora. Zwolnienie z obciążeń podatkowych spowodowałoby, że emerytom i rencistom nie zabraknie na życie.

Pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy „Emerytura bez podatku” odbędzie się e Sejmie już w najbliższy piątek.

Jak zagłosuje PiS? Zobaczymy już w najbliższy piątek.