Kandydat PSL na prezydenta Warszawy Jakub Stefaniak rozpoczął w Warszawie zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem „Emerytura bez podatku”.

Jakub Stefaniak, kandydat ludowców na prezydenta stolicy rozpoczął w piątek w Warszawie zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem „Emerytura bez podatku”. Na piątkowym briefingu kandydat ludowców powiedział, że w projekcie „Emerytura bez podatku chodzi, o to, żeby emeryci i renciści nie płacili już więcej podatków”. – Seniorzy już się w życiu napłacili, więc wystarczy – podkreślił Jakub Stefaniak.

Projekt zakłada, że emeryci i renciści otrzymaliby świadczenia bez pomniejszania ich o podatek dochodowy od osób fizycznych oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne. Dzięki takiemu emeryci i renciści zyskaliby ok. 20 proc. wartości świadczenia. Niestety PiS odrzucił pomysł w Sejmie jako projekt poselski, dlatego ludowcy chcą ponownie zgłosić projekt jako obywatelski.

Czytaj więcej ➔ Emerytura bez podatku. Zobacz, ile zyskasz!

– My projektu „Emerytura bez podatku” nie odpuścimy. Nasz pomysł daje szanse na godne życie dla milionów emerytów i rencistów w Polsce – zaznaczył rzecznik PSL.

Zbiórka podpisów pod obywatelskim projektem jest również okazją do rozmów z seniorami, które „posłużą skonstruowaniu programu dla seniorów w umowie warszawskiej”.