Genowefa Tokarska zostanie zgłoszona jako kandydatka PSL do komisji śledczej ds. VAT. – To najbardziej doświadczony poseł w dziedzinie finansów publicznych – ocenił prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Na początku lipca tego roku Sejm podjął uchwałę w sprawie powołania komisji śledczej ds. VAT. Do zakresu działania komisji należeć ma zbadanie i ocena działań Skarbu Państwa związanych z VAT i podatku akcyzowego w okresie od grudnia 2007 r. do listopada 2015 r. Kandydatką ludowców do komisji śledczej ds. VAT jest Genowefa Tokarska. Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz powiedział, że „to osoba doświadczona w dziedzinie finansów publicznych, o gigantycznej wiedzy i ogromnym poczuciu sprawiedliwości”.

– To najbardziej doświadczony poseł w dziedzinie finansów publicznych. Osoba o nienagannej opinii, kulturze, ale i o gigantycznej wiedzy i ogromnym poczuciu sprawiedliwości, osoba niezwykle kompetentna i przyzwoita – ocenił Władysław Kosiniak-Kamysz. – To są najlepsze cechy, jakie powinna posiadać osoba w komisji śledczej – dodał lider PSL.

Posłanka Genowefa Tokarska należy do sejmowej komisji finansów publicznych oraz do komisji odpowiedzialności konstytucyjnej. Władysław Kosiniak-Kamysz zapewnił, że intencją PSL i posłanki Tokarskiej nie będzie robienie w komisji śledczej „teatrzyku i szopki”.

– To będzie merytoryczna praca. Posłanka PSL będzie pokazywać prawdę i o prawdę zabiegać – zapewnił prezes PSL. Wyraził przy tym nadzieję, że ta „merytoryczna kandydatura” zostanie poparta przez posłów, bo „trudno znaleźć lepszą w całym Sejmie”.

Kandydatka PSL do komisji ds. VAT zapewniła, że ludowcom zależy na tym, aby „dogłębnie i rzetelnie zbadać skąd wynikają tak duże braki i tak duża luka VAT-owska”. Jej zdaniem jednak należy zbadać cały okres funkcjonowania VAT-u – łącznie z 2017 r., a nie tylko lata rządów PO-PSL „aby wyeliminować nieprawidłowości i oszustwa”.

– Podejrzewamy PiS o niegodziwą intencję, że nie zależy im na faktycznym zbadaniu sprawy, a wyłącznie na politykierstwie – powiedziała Genowefa Tokarska.