Gustaw Marek Brzezin ponownie został wybrany na marszałka województwa warmińsko-mazurskiego. W październikowych wyborach otrzymał ponad 15 tys. głosów, co było najlepszym wynikiem spośród wszystkich osób, które zdobyły mandaty w warmińsko-mazurskim sejmiku.

Pełniący od 2014 r. funkcję marszałka woj. warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin otrzymał poparcie PSL i Koalicji Obywatelskiej, które zawarły umowę koalicyjną w sejmiku VI kadencji. Podczas sesji sejmiku Brzezina poparło 19 radnych w 30-osobowym sejmiku.

Marszałek Gustaw Marek Brzezin zapowiedział kontynuację dotychczasowych działań dla rozwoju regionu, określonej jako czas wielkich zadań i zobowiązań. Za najważniejsze cele regionalnego samorządu uznał maksymalne wykorzystanie środków unijnych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego, a także aktualizację strategii województwa po 2020 roku.

Gustaw Marek Brzezin w październikowych wyborach otrzymał ponad 15 tys. głosów, co było najlepszym wynikiem spośród wszystkich osób, które zdobyły mandaty w warmińsko-mazurskim sejmiku.