Za nami III edycja rowerowego Rajdu Witosa, inicjatywy, która zrodziła się w głowach młodych ludzi zrzeszonych w Forum Młodych Ludowców Województwa Świętokrzyskiego. Jej głównym celem jest popularyzacja sylwetki Wincentego Witosa, zasłużonego Polaka, męża stanu.

III edycja rowerowego Rajdu Witosa odbyła się w dniach 30 czerwca – 1 lipca 2018 roku na trasie Kielce–Wierzchosławice. Po drodze uczestnicy zwiedzili najciekawsze miejsca powiatów: kieleckiego i buskiego oraz ziemi tarnowskiej, między innymi Górkę Piwniczną
w Pierzchnicy, Sanatorium „Marconi” w Busku-Zdroju, Muzeum Witosa w Wierzchosławicach oraz pomnik upamiętniający manifestację chłopów z 1933 roku w Piasku Wielkim, gdzie zostały złożone wieńce.

W sobotę, 1 lipca uczestnicy wyruszyli w drugi etap rowerowego rajdu, podczas którego przeprawili się promem przez Wisłę i Dunajec. Końcowym etapem rajdu były Wierzchosławice, gdzie złożone zostały kwiaty przy grobie legendarnego działacza ruchu ludowego oraz trzykrotnego premiera Rzeczypospolitej Polskiej – Wincentego Witosa.

Podczas tegorocznej edycji Rajdu, młodzi ludowcy ziemi świętokrzyskiej pobrali ziemię z Dwudniaków, przysiółka Wierzchosławic, w którym znajduje się rodzinna zagroda Wincentego Witosa. Ziemia zostanie symbolicznie wbudowana pod pomnik Wincentego Witosa w Kielcach, którego odsłonięcie planowane jest na październik br.

– W imieniu organizatorów chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom Rajdu, to już kolejna edycja w której licznie bierzecie udział – powiedział Damian Żelazny z Forum Młodych Ludowców. – To bardzo ważne aby uhonorować tak ważną dla ruchu ludowego postać jakim był Wincenty Witos. Jeszcze raz dziękujemy za uczestnictwo bo to Wy tworzycie ten Rajd – dodał.

Chcielibyśmy również podziękować naszym patronom, bez ich wsparcia Rajd nie odbyłby się w takiej formule. To również dzięki nim możemy się spotkać, zintegrować i w zadumie odwiedzić Wierzchosławice, miejsce pochówku Wincentego Witosa – powiedział Paweł Gratka z Forum Młodych Ludowców.

Patronat nad wydarzeniem objęli:

Adam Jarubas – Marszałek Województwa Świętokrzyskiego,

Czesław Siekierski – Europoseł PSL,
Michał Godowski – Starosta Powiatu Kieleckiego,

Paweł Zagaja – Wójt Gminy Nowy Korczyn,

Piotr Żołądek – Prezes Zarządu Powiatowego PSL w Kielcach.

Fot. Adrian Ozga