Lekceważenie emerytów i puste ławy w Sejmie podczas pierwszego czytania obywatelskiego projektu ustawy „Emerytura bez podatku”. To jednak nie zniechęca ludowców. – Nie spoczniemy, ten projekt będzie wprowadzony, albo w tej, albo w następnej kadencji – powiedział w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

W piątek w Sejmie odbyło się pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy „Emerytura bez podatku”. Projekt wspólnie z komitetem obywatelskim złożyło w Sejmie Polskie Stronnictwo Ludowe.

– Proponujemy, aby emeryt i rencista nie płacił podatku, nie płacił składki zdrowotnej, która jest ściśle związana z podatkiem. Jest to sprawiedliwe, jest to uczciwe, i jest to oczekiwane przez emerytów i rencistów, którzy przez całe swoje dorosłe życie pracując sumiennie płacili składki i dzisiaj są okłamywani – przypomniał przewodniczący Komitetu „Emerytura bez podatku”poseł Mieczysław Kasprzak.

Mimo ogromnego poparcia i oczekiwania społecznego dla zwolnienia emerytów z podatków, na debatę przyszło zaledwie… kilku posłów Prawa i Sprawiedliwości.

– Tym się różnimy od was PiS-ie, że za dobre, jak 500+, potrafimy was pochwalić. Wy nie potraficie docenić dobrych pomysłów innych. Wasza buta i pogarda dla inaczej myślących to potwierdza – stwierdził z sejmowej mównicy Władysław Kosiniak-Kamysz.

Lider PSL wiele razy upominał się o emerytów i rencistów. Stwierdził, że „skoro udało się zadbać o dzieci, to czas zadbać o seniorów”.

– Oni najbardziej dziś tego wsparcia potrzebują. Ich najbardziej dotkną podwyżki cen prądu. Oni doświadczyli podwyżek cen podstawowych produktów żywnościowych. Waloryzacja w 2016 r. nie wystarczyła na jedną kostkę masła. To wstyd i hańba – grzmiał z trybuny Kosiniak-Kamysz.

Z czasem frekwencja w Sejmie się poprawiła. Ostatecznie Sejm zaproponował skierowanie projektu ustawy do dalszych prac sejmowej komisji polityki społecznej i rodziny.

Obóz rządzący już raz wyrzucił pomysł PSL do kosza, ale ludowcy nie odpuszczają.

Czytaj więcej → PiS odrzuca Emeryturę bez podatku. Oni głosowali przeciw

– Nie spoczniemy! Ten projekt będzie wprowadzony, albo w tej, albo w następnej kadencji – zapowiedział prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Fot. Kancelaria Sejmu / Rafał Zambrzycki