Na koszulkach piłkarskiej reprezentacji narodowej powinien być umieszczony element nawiązujący do 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości – uważają ludowcy.

Rozpoczyna się mundial. Cała Polska przygotowuje się do występów polskiej reprezentacji. – Niezależnie na kogo głosujemy – kibicujemy razem. Mam nadzieję, że ta zasada będzie obecna podczas wszystkich występów Polaków – powiedział prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Ludowcy czekali na ten moment również z powodu uczczenia 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

– Liczyliśmy na to, że na strojach reprezentacji Polski będą umieszczone hasła lub logo 100-lecia niepodległości. To by była najlepsza promocja naszej historii, naszej drogi do wolności, naszego patriotyzmu – stwierdził Dariusz Klimczak, reprezentant ludowców w Komitecie Narodowych Obchodów Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości RP.

– Niestety, nikt o tym wcześniej nie pomyślał. Ani pan prezydent, ani minister sportu, kultury, ani Polska Fundacja Narodowa, która za promocję kraju odpowiada – dodał Dariusz Klimczak.

Ludowcy wyrazili jednak nadzieję, że jeszcze nie jest za późno, i że na materiałach promocyjnych, na materiałach reprezentacji Polski będzie można umieścić logo 100-lecia niepodległości.

– Chcielibyśmy, żeby przynajmniej po mistrzostwach, jeżeli teraz nie będzie to możliwe – powstała specjalna edycja piłkarskich koszulek, będących pamiątką 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości – zakończył wiceprezes PSL Dariusz Klimczak.