Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz wezwał liderów wszystkich ugrupowań politycznych „do porządnej i prawdziwej debaty o przyszłości Polski przed wyborami samorządowymi. Zwrócił się też do mediów z prośbą o zorganizowanie takiej debaty.

Kampania samorządowa wkracza w decydującą fazę. Już ostatnie dni spotkań z wyborcami, przedstawiania własnego programu. Lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz zaapelował o „jak najbardziej merytoryczną kampanię”. Według szefa ludowców brakuje „debaty programowej, brakuje przedstawiania wizji Polski, za to jest ciągłe obrzucanie się błotem i walka na bilboardy”.

– Jesteśmy gotowi na debatę i chciałbym poprosić o współpracę wszystkie telewizje, radia, wszystkie media, by zorganizowały debatę liderów, w której będą uczestniczyć liderzy poszczególnych komitetów. W PiS-ie nie musi to być prezes Jarosław Kaczyński, to może być premier Mateusz Morawiecki, bo on wziął na siebie obowiązki lidera w tej kampanii – zaznaczył lider PSL.

Wybory samorządowe dotyczą wyborów wójta, burmistrza, prezydenta, radnych – gospodarzy naszych małych ojczyzn ale dotyczą też w dużej mierze przyszłości Polski. Polacy głosując w wyborach – będą głosowali za określoną wizją Polski.

– PSL opowiada się za Polską demokratyczną, samorządową i sprawiedliwą. Proponujemy Polskę, w której przywracamy wzajemny szacunek i braterstwo. Niektórzy mają zupełnie inny stosunek do tego, mają swoje ideologie. My mamy swoje idee – braterstwa, porozumienia i zjednoczenia Polaków” – oświadczył lider PSL. Dodał, że ci, którzy podzieli Polskę, mają „ideologię zawiści, nienawiści i zazdrości”.

Chcę stanąć z premierem Mateuszem Morawieckim, z przewodniczącym PO Grzegorzem Schetyną, z przewodniczącym SLD Włodzimierzem Czarzastym, Pawłem Kukizem, Adrianem Zandbergiem, z wszystkimi komitetami wyborczymi, które startują w tych wyborach i są zarejestrowane w całej Polsce, na debacie.

– Chcę wezwać ich do debaty o Polsce, o przyszłości Polski – jaka ma być Polska, jaką Polskę proponują – zaapelował Władysław Kosiniak-Kamysz. – To bardzo ważne, aby Polacy mieli w wyborach prawdziwy wybór. – A żeby dokonać prawdziwego i dobrego wyboru, to trzeba poznać nie tylko plakaty ale trzeba poznać, to co jest najważniejsze, czyli pomysł na Polskę oraz wizję Polski – stwierdził Władysław Kosiniak-Kamysz.