Michał Zarzecki został wybrany na nowego prezesa Forum Młodych Ludowców na Podlasiu. – Chcę wnieść do polskiej polityki skuteczne działanie, dialog, kompromis oraz patriotyzm – mówił po wyborze.

22-letni Michał Zarzecki został wybrany na szefa lokalnych struktur Forum Młodych Ludowców podczas Wojewódzkiego Zjazdu Delegatów. Nowy prezes podkreślił, że chce „wnieść do polskiej polityki skuteczne działanie, dialog, kompromis oraz patriotyzm”. Najważniejszym zadaniem nowego szefa FML na Podlasiu będzie „nakłonienie rówieśników, by zaczęli angażować się politycznie”.

– Jesteśmy młodym pokoleniem które ma dosyć sporów między wiodącymi partiami. Chcemy wnieść do polskiej polityki skuteczne działanie, dialog, kompromis oraz patriotyzm. Chcę, byśmy jako młodzi członkowie PSL pokazywali, że polityka może być inna. Nie tylko opierająca się o słupki sondażowe, a o realną, merytoryczną pracę z ludźmi i dla ludzi – powiedział Michał Zarzecki. – Mamy wielu przedstawicieli w miastach i tam chcemy również pokazać, że potrafimy działać. Nie ma u nas czegoś takiego, że wieś czy miasto. Razem. I wieś i miasto – dodał.

Michał Zarzecki urodził się 4 marca 1996 roku w Grajewie. Pochodzi z rodziny rolniczej o tradycjach patriotycznych i społecznikowskich. Jest absolwentem Technikum Informatycznego w Zespole Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie. Ukończył szereg szkoleń i kursów z zakresu doradztwa, zarządzania, ekonomii, administracji.

Od 2014 roku należy do Polskiego Stronnictwa Ludowego. Pełni funkcję Członka Zarządu Powiatowego PSL w Grajewie. Należy do Ochotniczej Straży Pożarnej w Żebrach, Lokalnej Grupy Działania Biebrzański Dar Natury, Związku Młodzieży Wiejskiej i Stowarzyszenia Sportowo-Jeździeckiego im. 10. Pułku Ułanów Litewskich w Grabowie.

Forum Młodych Ludowców w Podlaskiem ma swoje struktury w każdym powiecie. To prawie pół tysiąca członków.