To już III edycja rowerowego Rajdu Witosa, inicjatywy, która zrodziła się w głowach młodych ludzi zrzeszonych w Forum Młodych Ludowców Województwa Świętokrzyskiego i działających w Stowarzyszeniu „Tradycja i Nowoczesność” w grudniu 2015 roku. Jej głównym celem jest popularyzacja sylwetki Wincentego Witosa, zasłużonego Polaka, męża stanu.

Młodzi ludowcy ze Świętokrzyskiego zapraszają do udziału w III Rowerowym Rajdzie Witosa, który odbędzie się w dniach 30 czerwca – 1 lipca 2018 roku na trasie Kielce–Wierzchosławice. Start w sobotę, 30 czerwca o godzinie 8 z parkingu przed siedzibą Starostwa Powiatowego
w Kielcach przy ulicy Wrzosowej 44.

Po drodze uczestnicy zwiedzą najciekawsze miejsca powiatów kieleckiego i buskiego oraz ziemi tarnowskiej, między innymi Górkę Piwniczną
w Pierzchnicy, Sanatorium „Marconi” w Busku-Zdroju oraz pomnik upamiętniający manifestację chłopów z 1933 roku w Piasku Wielkim, gdzie zostaną złożone wieńce.

Nocleg odbędzie się w Nowym Korczynie. Następnie w sobotę, 1 lipca uczestnicy wyruszą w drugi etap rowerowego rajdu, podczas którego przeprawią się promem przez Wisłę i Dunajec. Końcowym etapem rowerowego rajdu są Wierzchosławice, gdzie złożone zostaną kwiaty przy grobie legendarnego działacza ruchu ludowego oraz trzykrotnego premiera Rzeczypospolitej Polskiej – Wincentego Witosa.

– Podczas tegorocznej edycji Rajdu, przywieziemy ziemię z Dwudniaków, przysiółka Wierzchosławic w którym znajduje się rodzinna zagroda Wincentego Witosa. Ziemia zostanie symbolicznie wbudowana pod pomnik Wincentego Witosa w Kielcach – mówi Damian Żelazny z Forum Młodych Ludowców województwa świętokrzyskiego.

Patronat nad wydarzeniem objęli:

Adam Jarubas – Marszałek Województwa Świętokrzyskiego,

Czesław Siekierski – Europoseł PSL,
Michał Godowski – Starosta Powiatu Kieleckiego,

Paweł Zagaja – Wójt Gminy Nowy Korczyn,

Piotr Żołądek – Prezes Zarządu Powiatowego PSL w Kielcach.