Wincenty Witos jest jednym z ojców założycieli wolnej Polski. Dlatego w Kielcach w przededniu 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości odbędzie się uroczyste odsłonięcie pomnika premiera naszej wolności – powiedział lider świętokrzyskich struktur PSL Adam Jarubas.

W najbliższą sobotę, 10 listopada br. w Kielcach na skwerze u zbiegu ulic Kościuszki oraz Bodzentyńskiej odbędzie się uroczyste odsłonięcie pomnika Wincentego Witosa. Pomysłodawcami tego przedsięwzięcia są świętokrzyscy politycy Polskiego Stronnictwa Ludowego, którzy założyli społeczny komitet budowy pomnika, na czele którego stoi kolega Józef Szczepańczyk.

– Od początku mieliśmy zamiar, by pomnik Wincentego Witosa odsłonić w setną rocznicę odzyskania niepodległości – mówił Józef Szczepańczyk, przewodniczący społecznego komitetu budowy pomnika.

Wincenty Witos był jednym z autorów deklaracji o dążeniu do odzyskania niepodległości przez Polskę. Deklaracja została przyjęta przez Sejm Krajowy Galicji we Lwowie, a zapowiedzią odrodzenia Polski stało się przemówienie Wincentego Witosa w parlamencie wiedeńskim 16 czerwca 1917 roku.

– Wincenty Witos był wielkim patriotą przez całe życie, niezależnie od przeciwności losu. Powtarzał cały czas swoim współpracownikom i młodzieży, że najważniejsza jest Polska – przypomniał Adam Jarubas.

Pomnik trzykrotnego premiera ma 2,75 metra. Stanie na cokole o wysokości 1,3 m. Autorem projektu jest Michał Pronobis, a odlew z brązu powstaje w pracowni Jacka Guzery w Dąbrowie koło Kielc.

– Na uroczystość przyjedzie wielu samorządowców z gmin i powiatów, które finansowo zaangażowały się w jego budowę. Część pieniędzy pochodziła ze zbiórek na rzecz społecznego komitetu, a część z wpłat od sponsorów – wyjaśnia Józef Szczepańczyk.

Program uroczystości:

12:00 Msza Św. w kościele p.w. Św. Wojciecha w Kielcach w intencji Ojczyzny, ruchu ludowego oraz za duszę śp. Wincentego Witosa i zmarłych ludowców,

13:15 uroczyste odsłonięcie pomnika Wincentego Witosa

Serdecznie zapraszamy!