Warszawska Karta Seniora – to propozycja Jakuba Stefaniaka dla mieszkańców stolicy, którzy ukończyli 60 lat. – Karta będzie uprawniać do różnych ulg. Pierwszą, o której chcemy powiedzieć to ulgi na obiad dla seniora. Tak, by seniorzy mogli kupić obiad za symboliczne 5 złotych – powiedział rzecznik PSL Jakub Stefaniak.

– Chcemy, żeby miasto dofinansowało posiłki dla seniorów w barach mlecznych i innych restauracjach, tak by seniorzy mogli kupić obiad za symboliczne 5 złotych. Koszt tego projektu to około 100 mln rocznie – to 1/10 tego co Warszawa musi zapłacić w formie „janosikowego” – argumentował na śniadaniu prasowym w warszawskim barze mlecznym kandydat PSL na prezydenta Warszawy Jakub Stefaniak.

Warszawska Karta Seniora będą mogły otrzymać osoby, które ukończyły 60 lat – bez względu na to, czy są emerytami, rencistami, bezrobotnymi, czy osobami pracującymi. Poza wiekiem, warunkiem otrzymania karty będzie zameldowanie na terenie Warszawy.

– Dla nas grupa osób w dostojnym wieku i ich miejsce w każdej wspólnocie lokalnej jest sprawą niezwykle istotną. Ciepły posiłek to gwarancja lepszej jakości życia i lepszego zdrowia – mówił podczas śniadania w barze mlecznym Władysław Kosiniak-Kamysz. Lider PSL stwierdził, że program dotacji do posiłków może być wdrażany także w innych miastach Polski.

– W województwie warmińsko-mazurskim działa już Karta Seniora. To też pomysł na zatrzymanie pieniędzy w regionie, bardzo zyskują na tym pomyśle również lokalni przedsiębiorcy – dodała posłanka Urszula Pasławska. – W budżecie Warszawy gwarancja posiłków dla seniorów to naprawdę kropla w morzu ich potrzeb – stwierdził natomiast poseł Piotr Zgorzelski.

Warszawska Karta Seniora ma być wydawana w systemie rocznym na 10 lat. Według wyliczeń PSL, roczny koszt programu „obiadów za 5 zł” to 110 mln zł.

– Karta Seniora jest fundamentem tego pomysłu. Dotowanie obiadów to jedynie pierwszy krok. Za nim pójdą kolejne propozycje dla seniorów – podsumował prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.