Zakładamy komitet, który będzie zbierał podpisy pod ustawą zwalniającej emerytury i renty z podatku – poinformował w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Pod wnioskiem o rejestrację komitetu podpisało się ponad 15 tysięcy seniorów!

Sytuacja emerytów i rencistów jest dramatyczna. Szalejąca drożyzna przy bardzo niskiej waloryzacji emerytur i rent sprawia, że osobom starszym żyje się dziś dużo trudniej, niż jeszcze kilka lat temu. – Czas zwolnić seniorów z podatków i składek. Oni swoje już zapłacili bardzo ciężko pracując przez całe zawodowe życie – mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

Dziś w Sejmie ludowcy złożyli wniosek o powołanie komitetu inicjatywy ustawodawczej zbierającego podpisy pod projektem „Emerytura bez podatku”. Zakłada ona zwolnienie emerytur i rent ze wszystkich podatków i składek. Dzięki temu świadczenia seniorów wzrosną nawet o 20%.

Zobacz szczegóły → Emerytura bez podatku. Zobacz, ile zyskasz!

– Zebraliśmy ponad 15 tysięcy podpisów pod rejestracją komitetu, choć prawo wymagało od nas zaledwie 1 tysiąca. To dowód, jak wielki entuzjazm jest wśród seniorów dla tego pomysłu. Naszym celem będzie zebranie ponad 100 tysięcy podpisów pod ustawą – zapowiada Kosiniak-Kamysz.

Emeryci i renciści już zapowiadają poparcie ustawy. – Pomysł ludowców cieszy się wielkim uznaniem wśród seniorów – powiedział Regina Morawska-Stec z Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Otwocka. – Seniorzy są dziś bardzo aktywni, chcą korzystać z godnego życia na emeryturze. Te środki pomogłyby im zabezpieczyć codzienne potrzeby, ale i realizować swoje marzenia – dodała.

Szefem komitetu „Emerytura bez podatku” został poseł PSL Mieczysław Kasprzak. – Projekt jest prosty, przejrzysty i jasny. Seniorzy jasno opowiadają się za tym rozwiązaniem, a „Vox populi, vox Dei”. Niech partia rządząca wsłucha się w głos seniorów – powiedział poseł Kasprzak.

O solidarność z seniorami apelował poseł PSL Piotr Zgorzelski. – Owoce wzrostu gospodarczego powinny być sprawiedliwie dzielone. Poparliśmy „500+”, teraz czas na wsparcie osób w dostojnym wieku i wspólne przegłosowanie naszej ustawy – powiedział poseł Zgorzelski.

To drugie podejście ludowców do ustawy „Emerytura bez podatku”. Za pierwszym razem na drodze stanął PiS. Politycy partii rządzącej przy pierwszej okazji odrzucili w Sejmie projekt PSL gwarantujący seniorom wzrost emerytur i rent. – To wstyd i kpina z emerytów – mówił wtedy lider ludowców i zapowiedział zbiórkę podpisów pod ustawą wśród seniorów.

Czytaj więcej → PiS odrzuca #EmeryturaBezPodatku.