Ludowcy na sto dni przed wyborami do Parlamentu Europejskiego pokazuje pierwszy prekampanijny spot. – Nie jedziemy do Brukseli robić politycznych awantur, jedziemy załatwiać Twoje sprawy” – mówi w opublikowanym w mediach społecznościowych klipie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

W minutowym spocie występują wszyscy europosłowie PSLu Krzysztof Hetman, Andrzej Grzyb, Jarosław Kalinowski i Czesław Siekierski.  Mówią o swoich osiągnieciach w Parlamencie Europejskim związanych z polityką prorodzinną, gospodarką, zielona energią i rolnictwem. To na te tematy Ludowcy będą stawiać w zbliżającej się kampanii wyborczej.

W sobotę 23 lutego zbierze się w Warszawie Rada Naczelna PSL, która ma podjąć decyzję czy ludowcy do eurowyborów pójdą samodzielnie czy będą częścią szerokiej koalicji. Polskie Stronnictw Ludowe w ostatnich tygodniach podkreśla, że podczas rozmów koalicyjnych najważniejsze jest zagwarantowanie spełnienia postulatów programowych: Emerytury bez podatku, autobusu w każdej gminie i rozwoju zielonej energii.