Liderzy partii opozycyjnych oraz samorządów zapowiedzieli blokowanie inicjatyw PiS zmierzających do centralizacji państwa polskiego. – Nie dla rozbioru Polski samorządowej i recydywy PRL – powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

W Sejmie odbyło się dziś 5. posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Obrony Polskiej Samorządności z udziałem trzech partii opozycyjnych: PSL, PO i Nowoczesnej oraz samorządowców. Zebrani jednomyślnie opowiedzieli się przeciw antysamorządowej polityce rządu PiS. Przyjęto też postulat skierowany do premier Beaty Szydło, w którym opozycja sprzeciwia się „praktykom centralizacji państwa”.

Po zakończeniu obrad zespołu na konferencji prasowej, lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz oświadczył, że partie opozycyjne wspólnie sprzeciwiają się „rozbiorowi polski samorządowej”. – Wspólnie chcemy zatrzymać recydywę PRL-u, wspólnie będziemy blokować wszystkie inicjatywy PiS, zamierzające do centralizacji państwa polskiego – oświadczył lider PSL.

Zdaniem szefa PSL Suweren ma prawo decydować, o tym, kto jest jego gospodarzem. – Suweren oczekuje, że będziemy wspierać proces decentralizacji, przekazywania jak największych kompetencji samorządom, żeby instytucje publiczne były najbliżej obywateli – wskazywał Kosiniak-Kamysz. – Trzeba zahamować niszczenie polski samorządowej. Małe ojczyzny nie mogą być dewastowane przez zakusy autorytarnej władzy – podkreślił.

Zdaniem przewodniczącego PO Grzegorza Schetyny, PiS jako „partia centralizacji” i „decyzji jednoosobowych” chce narzucać swoją wolę samorządom. – PiS chce odbierać samorządom niezależność – ocenił szef PO. Jak oświadczył, wszystkie partie opozycyjne wspierały dziś samorządowców „w ich walce o podmiotowe prawa, o niezależność instytucjonalną, o możliwość realizacji mandatu społecznego”.

Według rzeczniczki prasowej Nowoczesnej Katarzyny Lubnauer samorządy są jedną z najlepszych części ustroju Polski. – Trzeba wyraźnie powiedzieć „nie”, wszelkim zamiarom PiS dotyczących samorządów – powiedziała.

Poseł Piotr Zgorzelski, Przewodniczący Zespołu ds. Obrony Polskiej Samorządności przypomniał, że zespół został powołany, by wspierać mieszkańców małych ojczyzn w tym, aby nie zabierano im podstawowych praw i wolności. – Połowa praw i wolności obywatelskich realizowanych jest przez samorząd terytorialny – gminy, powiaty i województwa – zakończył.