PiS zastawiło pułapkę na polskie rodziny. Już niewielkie przekroczenie progu dochodowego pozbawia je pieniędzy z programu 500+. – Problem rozwiązałoby wprowadzenie do 500+ zasady „Złotówka za złotówkę”, ale PiS właśnie odrzuciło nasz projekt w Sejmie – mówi poseł PSL Krystian Jarubas.

Pani Anna, matka 5-letniej Nikoli straciła 500+, bo przekroczyła próg dochodowy o 2 zł. To samo spotkało samotną matkę z Gdańska z powodu 7,82 zł. Rodzinie pana Piotra z Olchawy odebrano 500+, choć sam utrzymuje rodzinę. Powód? Znalazł dorywczą pracę.

– Niedopuszczalne jest, że już niewielkie przekroczenie progu dochodowego uniemożliwia przyznanie rodzinie 500 zł na dziecko. Problem rozwiązałoby wprowadzenie do programu 500+ zasady „Złotówka za złotówkę”. Dzięki niej dodatkowe 400 tys. polskich rodzin mogłoby dostać pieniądze na dzieci – mówi Krystian Jarubas, poseł PSL.

Czym jest „Złotówka za złotówkę”? Dzięki niej przekroczenie kryterium dochodowego uprawniającego do wsparcia finansowego od państwa nie oznacza automatycznie jego utraty. Przykład? Jeśli rodzina przekroczy próg dochodowy o 50 zł, to nie traci całego świadczenia, a jedynie jest ono pomniejszane o te 50 zł.

Zasada „Złotówka za złotówkę” już działa. Wprowadził ją do polityki rodzinnej prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz, gdy był ministrem pracy i polityki społecznej. Niestety rząd PiS nie zgodził się, by obowiązywała także w programie 500+.

PSL złożyło projekt ustawy wprowadzający zasadę „Złotówka za złotówkę” do 500+ już w kwietniu 2016 roku. PiS schowało go do sejmowej zamrażarki. Dopiero dziś, pod naciskiem Ludowców, zajął się nim Sejm.

Niestety, PiS odrzuciło projekt PSL. Przeciw niemu głosowało 228 posłów. Wszyscy z PiS. Pozbawili w ten sposób 400 tys. polskich rodzin szans na wsparcie z programu 500+.

– Posłowie partii rządzącej zagłosowali przeciw polskim rodzinom. Nie poddamy się, będziemy składać nasz projekt w Sejmie do skutku, aż w końcu PiS go przyjmie – zapowiada poseł PSL Krystian Jarubas, członek sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny.