Komisarz Wojciechowski mówi, że jest w „dobrym nastroju” przed dzisiejszym posiedzeniem sejmowej komisji rolnictwa. Szkoda, że w podobnym nastroju nie mogą być rolnicy, którzy na skutek nieudolności tej władzy stracili miliardy złotych. Najlepszą rzeczą, którą mógłby podjąć dzisiaj unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, to dymisja, bo przez swoją nieudolność i brak działania doprowadził do tak trudnej sytuacji w polskim rolnictwie – powiedział w Sejmie poseł PSL, Stefan Krajewski.

Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski ma uczestniczyć w posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws. działania Unii Europejskiej w związku z sytuacją rolnictwa spowodowaną wojną w Ukrainie. Według komisarza „kryzys zbożowy jest zażegnany”.

– Komisarz Wojciechowski mówi, że jest w dobrym nastroju przed dzisiejszym posiedzeniem sejmowej komisji rolnictwa. Szkoda, że w podobnym nastroju nie mogą być rolnicy, którzy na skutek nieudolności tej władzy stracili miliardy złotych – powiedział podczas konferencji prasowej w Sejmie poseł Stefan Krajewski.

Chodzi o tzw. aferę zbożową.

ℹ️ Czytaj więcej –> Pierwsze spotkanie Zespołu Parlamentarnego ds. afery zbożowej

Stefan Krajewski przypomniał, że w lipcu ubiegłego roku PSL złożyło projekt ustawy wprowadzający system kaucyjny, który rozwiązywał wiele problemów rolnictwa z zalewem produktów z Ukrainy.

– W lipcu ubiegłego roku złożyliśmy projekt wprowadzający system kaucyjny, który rozwiązywał wiele problemów rolnictwa z zalewem produktów z Ukrainy. Nie rozwiązano problemu. On jest aktualny. Chodzi nie tylko o zboże, ale drób, miód, jaja czy orzechy – wskazał poseł PSL.

ℹ️ Czytaj również > Potrzebny skuteczny transport ukraińskiego zboża. Gdzie jest komisarz Wojciechowski?

Na posiedzeniu komisji, ze strony ludowców zapadnie pytanie:

– Dlaczego komisarz Wojciechowski zapewniał, że będą korytarze solidarnościowe i mówił o wzmacnianiu mocy przepustowych tranzytu? Dziś chwalą się zablokowaniem 4 produktów. Co z pozostałymi, które wjeżdżają? Rolnicy mogą tylko patrzeć jak tracą – zapowiedział poseł Krajewski.

Opowieść o tym jak będzie dobrze, kiedy unijnym komisarzem do spraw rolnictwa będzie Polak się skończyła. Fakty są takie, że PiS oszukał i wyzyskał polską wieś.

Najlepszą rzeczą, którą mógłby podjąć dzisiaj komisarz Wojciechowski, to jego dymisja. I to będzie, być może, początek lepszego, bo przez swoją nieudolność, swój brak działania doprowadził do tak trudnej sytuacji w polskim rolnictwie podkreślił poseł PSL, Stefan Krajewski.