Lider PSL zaapelował do premiera Mateusza Morawieckiego o pakt solidarności między opozycją i rządzącymi. – Polacy są niepewni najbliższej przyszłości. Potrzebny jest pakt, na podstawie którego nakreślimy rodakom działania na najbliższe miesiące – powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz.

Podczas poniedziałkowej debaty w Sejmie lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz w imieniu Koalicji Polskiej podkreślił, że dzisiaj potrzebny jest pakt solidarności między opozycją a rządzącymi oraz wspólne określenie działań dotyczących walki z epidemią. – To jest chwila, w której pan, panie premierze, musi wyjść z ram polityka, a stać się odpowiedzialny wspólnie z nami za przyszłość Rzeczypospolitej – powiedział lider PSL.

Władysław Kosiniak-Kamysz zaznaczył, że politycy powinni wspólnie nakreślić działania na najbliższe miesiące, bo Polacy są niepewni najbliższej przyszłości.

– Potrzeba Paktu solidarności między opozycją a rządzącymi, żeby nakreślić działania na najbliższy czas. Polacy muszą wiedzieć, co się będzie działo – stwierdził prezes PSL.

Politycy Koalicji Polskiej PSL-Kukiz’15 wskazali trzy najważniejsze zagadnienia, którymi powinni zająć się rządzący.

Służba zdrowia

Lider PSL zwrócił uwagę na konieczność utrzymania sprawności systemu ochrony zdrowia. – Państwo musi zapewnić bezpieczeństwo wszystkim pracownikom ochrony zdrowia. To kluczowe dla zatrzymania rozprzestrzeniania się koronawirusa. Tym się zajmijmy – powiedział Kosiniak-Kamysz.

Prawdziwa tarcza antykryzysowa

Kosiniak Kamysz przypomniał, jakie działania należy podjąć, aby uchronić nasz kraj przed finansową katastrofą. – Zatrzymanie poboru ZUS, PIT i CIT. Zabezpieczenie finansowania przedsiębiorcom dzięki Funduszowi Płynności przy BGK oraz wsparcie rolnictwa, aby zabezpieczyć bezpieczeństwo żywnościowe – oznajmił lider PSL.

Czytaj więcej → Tarcza antykryzysowa ludowców

Pakt solidarności

Lider PSL zaapelował o pakt solidarności. – Wspólnie przedstawmy Polakom scenariusze na najbliższe miesiące. Kiedy wracamy do pracy, do szkół i na uczelnie, kiedy wznowienie działalności gospodarczej, co z egzaminami ósmoklasistów i maturami? – stwierdził Władysław Kosiniak-Kamysz.

Fot. Sejm