Będziemy bronić wartości chrześcijańskich, wartości narodowych, społecznych, które od pokoleń są wypisane na zielonych sztandarach: Bóg, honor i ojczyzna – powiedział podczas konwencji wyborczej w Warszawie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

– Żeby wartości były pełnie, nie należy tylko o nich mówić, ale podążać za drogowskazem. Nikt tego drogowskazu lepiej nie napisał, niż papież Jan Paweł II. To on mówił o UE, o wolnych urzędach, instytucjach. Mówił o powrocie Europy do swoich granic geograficznych, historycznych. Marzenie Jana Pawła II się spełniło. My jesteśmy strażnikami jego testamentu. Za jego drogowskazem będziemy podążać – powiedział podczas konwencji wyborczej w Warszawie prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego Władysław Kosiniak-Kamysz.

Nie ma zgody na Polexit

Jeden z liderów naszych konkurentów mówił, że staniemy przed koniecznością rozpisania referendum ws. Polexitu. Nie ma na to zgody! Zwycięstwo PSL i Koalicji Europejskiej jest tego gwarancją – oświadczył lider PSL.

[tweet id=”1111939460617379841″ align=”center”]

– Złożymy poprawkę do Konstytucji i wpiszemy do niej członkostwo Polski w UE. To jest sprawdzian. Ci którzy jej nie podpiszą będą chcieli wyprowadzenia Polski z UE – zapowiedział Władysław Kosiniak-Kamysz. Lider PSL dodał, że ludowcy będą zbierać podpisy w tej sprawie w całej Polsce oraz internecie.

Propozycje programowe na wybory do PE

W trakcie konwencji wyborczej prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego zaprezentował elementy programu PSL na wybory do Parlamentu Europejskiego.

Najlepszy budżet z UE dla Polski
– 115 mld euro i ani złotówki mniej z unijnego budżetu – podkreślił Władysław Kosiniak-Kamysz. Zadaniem PSL jest podniesie dopłat bezpośrednich do średniej krajowej i średniej europejskiej na poziomie 280 euro do hektara. – Nasi konkurenci muszą zrozumieć, że trzeba szukać sojuszników. My to wiemy i stawiamy poprzeczkę wysoko. To jest zadanie w nowym budżecie – stwierdził Władysław Kosiniak-Kamysz.

Odnawialne źródła energii
Na wsi potrzeba dużo energii : do pracy, do dbania o rodzinę, do budowania wspólnoty. Potrzeba też dużo zielonej energii. – Będziemy zabiegać o dopłaty do zielonej energii. To jest sztandarowy projekt PSL – podkreślił lider ludowców.

Europejski Pakiet Onkologiczny
Musimy stworzyć europejski program przeciwdziałania nowotworom, który będzie wspierał polską i europejską służbę zdrowia. To nasze wyzwanie współczesności. – Zrobimy wszystko, by w gminie była profilaktyka i edukacja, w powiecie diagnostyka, a specjalistyczne leczenie nie dalej, niż 50 km od miejsca zamieszkania. Rząd obiecał, że będzie Narodowe Centrum Onkologiczne. Został z tego pilotaż. Niech premier powie, że nie dbają i nie starają się o dobre zdrowie i życie Polaków. My o to zadbamy – zapewnił Władysław Kosiniak-Kamysz.

[tweet id=”1111941486147497984″ align=”center”]

Oprócz propozycji europejskich pojawiły się także propozycje krajowe

– Każdy mecz ma dwie połowy. W pierwszej gramy w wyścigu europejskim, w drugiej walczymy o polski parlament. Tu mamy konkretne propozycje – zapowiedział Władysław Kosiniak-Kamysz.

35 godzinny czas pracy
Tak jest w Europie. Irlandczycy pracują 39 godzin, Duńczycy 37, a Francuzi 35. Gospodarka nie upadła, a jakość życia wzrosła. – PSL proponuje każdego roku godzinę krótszy czas pracy. Żeby było 7 godzin dziennie i 35 tygodniowo – wyjaśnił szef PSL.

Emerytura bez podatku
Ludowcy nie zapominają o osobach w wieku dostojnym. O tych, którzy przez lata pracowali, płacili podatki. Oni swoje podatki już zapłacili! – Naszym zobowiązaniem jest emerytura sprawiedliwa, bez podatków i składek. Dziś ta grupa potrzebuje szczególnego wsparcia – przypomniał Kosiniak-Kamysz.

Wsparcie dla przedsiębiorców
W ostatnich dniach ktoś w Ministerstwie Finansów wymyślił test dla przedsiębiorców. – To są chore pomysły. To ich trzeba przebadać alkomatem, bo nikt na trzeźwo by tego nie wymyślił. To przedsiębiorcy finansują wszystko. Im należy się pomoc i nie należy im przeszkadzać – stwierdził lider PSL. Dodał, że PSL chce dać nadzieję i otuchę przedsiębiorcom i po wyborach w 2019 roku obniżyć podatek PIT do 15 proc. w 2020 roku.

[tweet id=”1111943150644461571″ align=”center”]

Kandydaci PSL startujący do PE z list Koalicji Europejskiej

Po wystąpieniu szefa PSL zostali zaprezentowani wszyscy kandydaci Stronnictwa do Parlamentu Europejskiego. Kandydatury zostały jednogłośnie zatwierdzone przez uczestników konwencji.

Jedynkami PSL na listach KE są: na Mazowszu europoseł Jarosław Kalinowski, na Podkarpaciu europoseł Czesław Siekierski, na Lubelszczyźnie europoseł Krzysztof Hetman.

Drugie miejsce na liście w okręgu mazursko-podlaskim zajmie posłanka Urszula Pasławska, trzecie w Wielkopolsce – europoseł Andrzej Grzyb, W Łodzi miejsce drugie otrzymał poseł Paweł Bejda, a dziesiąte miejsce w Warszawie Władysław Teofil Bartoszewski.

W woj. kujawsko-pomorskim Aneta Jędrzejewska, która startuje z 3 numeru i Agnieszka Kłopotek, która zajęła 4 miejsce. Małopolskie i Świętokrzyskie z numerem drugim reprezentować będzie Adam Jarubas, z numerem 9 – przewodnicząca UED Elżbieta Bińczycka.

Na Pomorzu Zachodnim i w Lubuskiem kandydatami są Jolanta Fedak, która dostała 10 miejsce i Jarosław Rzepa, który otrzymał miejsce piąte.

Woj. dolnośląskie i opolskie reprezentować będzie Genowefa Prorok, która znalazła się na 9 miejscu. W woj. śląskim z numerem 8 wystartuje Henryk Kiepura, a na Pomorzu z numerem 3 kandyduje Krzysztof Trawicki.