Projekty rodzinne PSL, apel w obronie lotniska Modlin i trudna sytuacja rolników. W Płocku ludowcy rozmawiali o problemach lokalnych i ogólnopolskich.

Każdego miesiąca w Płocku ludowcy rozmawiają na temat bieżących problemów lokalnych i ogólnopolskich. Tym razem wspólnie z Piotrem Zgorzelskim, Mariuszem Bieńkiem, starostą płockim, Lechem Dąbrowskim, przewodniczącym rady powiatu płockiego i innymi podjęto kwestię projektów społecznych PSL czy sytuacji mazowieckich rolników. Ważnym punktem była obrona lotniska Modlin oraz marsz seniorów za Emeryturą bez Podatku.

– Seniorzy nie odpuszczą PiS Emerytury bez Podatku. Zapowiedzieli marsz w tej sprawie – powiedział Tomasz Kominek, dyrektor delegatury Urzędu Marszałkowskiego w Płocku. Jak sam przyznał przekazuje jedynie informację, którą uzyskał od emerytów i rencistów. – 20 kwietnia o godz. 16 wyruszy spod Centrum Seniora przy ul. Otolińskiej pod oddział ZUS. Ma to być protest przeciwko opodatkowaniu emerytur i rent – zapowiedział.

Przypomnijmy. „Emerytura bez Podatku” to projekt ludowców dzięki któremu świadczenia seniorów mogą wzrosnąć nawet o 25 proc. Niestety, mimo ciepłego przyjęcia pomysłu ustawa PSL nie przeszła przez Sejm. Przeciwko starszym osobom zagłosowało PiS. Jak widać nie powiedzieli oni jednak ostatniego słowa.

Zobacz więcej → Oni głosowali przeciw Emeryturze bez Podatku

Zmiany w programie 500+ i Godzina dla Rodziny – to kolejne dwa ważne projekty PSL. Ludowcy zabiegają o kontynuowanie rozwoju polityki rodzinnej zapoczątkowanego przez Władysława Kosiniaka-Kamysza w poprzednim rządzie. – Podnieśmy próg dochodowy. Na zmianach może zyskać nawet 350 tys. polskich rodzin – mówi Piotr Zgorzelski, poseł PSL.

Druga propozycja ludowców skraca czas pracy rodziców o godzinę. – Według danych Eurosatu, pracujemy najwięcej w Europie – wyprzedzają nas tylko Grecy. To wpływa negatywnie na relacje rodzinne – tłumaczy Zgorzelski. Możemy to zmienić! Oba projekty są już w Sejmie.

W obronie Modlina

Ważnym tematem konferencji była przyszłość lotniska w Modlinie. Stanęła ona pod dużym znakiem zapytania po kolejnych decyzjach PiS. Rządzący kosztem podwarszawskiego portu i pracujących tam mieszkańców chcą rozwijać zbudowany przez siebie port w Radomiu. – Nie ma na to zgody – deklaruje Piotr Zgorzelski.

– Projekt PiS, które chce zburzyć nierentowne lotnisko w Radomiu i zbudować nowe za miliard złotych, żeby było pomocniczym dla nieistniejącego w Baranowie, a tym samym zmarginalizować lotnisko w Modlinie, jest bulwersujący – wskazuje Piotr Zgorzelski.

Na błędy wskazywali również inni uczestnicy konferencji. – Wsłuchując się w politykę centralną, coraz częściej słyszę o abstrakcyjnych pomysłach i inwestycjach, których nie rozumiem. Taka właśnie sytuacja ma miejsce teraz, przy okazji rozwijającego się portu w Modlinie. Jak można wmawiać mieszkańcom województwa mazowieckiego, że 100 km to mniej niż 35 km? – pytał Tomasz Kominek.

Ważne sprawy Mazowsza

Uczestnicy spotkania alarmowali również o trudnej sytuacji w służbie zdrowia. W wyniku ograniczenia przez wojewodę mazowieckiego liczby karetek pogotowia z lekarzem narażone zostało zdrowie mieszkańców Płocka. – Sytuacja w ratownictwie medycznym pogarsza się, na rok 2018 poziom finansowania świadczeń jest taki, jak na 2010 czy 2011 – mówił Karol Bielski, dyrektor z Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Warszawie.

Fatalna sytuacja panuje również na mazowieckiej wsi. Wielu rolników jesienią poniosło znaczne straty z powodu podtopień oraz wiosennych przymrozków. Jak się okazuje wymarzło nawet 90 proc. upraw rzepaku. Z pewnością rolnikom nie pomaga fakt opóźnień w wypłacie odszkodowań.