10 kwietnia 2010 r. czas dla każdego Polaka na chwilę zatrzymał się w miejscu. Już jutro minie 8. rocznica tych tragicznych wydarzeń. Tego dnia będziemy wspominać wszystkie ofiary najczarniejszego dnia w najnowszej historii Polski. Przedstawiciele PSL spotkają się na grobach ludowców, którzy zginęli w katastrofie prezydenckiego samolotu.

10 kwietnia 2010 to data szczególna w najnowszej historii Polski. Tego dnia doszło do katastrofy polskiego samolotu z 96 osobami na pokładzie. Wsród ofiar była prezydencka para Lecha i Marii Kaczyńskich, ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, grupa parlamentarzystów, dowódcy wojskowi, szefowie instytucji państwowych, duchowni, przedstawiciele ministerstw, organizacji kombatanckich i społecznych oraz osoby towarzyszące.

Leszek Deptuła, Wiesław Woda i Edward Wojtas – to trzej ludowcy, którzy uczestniczyli w polskiej delegacji. Wszyscy wspólnie mieli udać się na obchody 70. rocznicy zbrodni katyńskiej. Już jutro, 10 kwietnia, będziemy wspominali wszystkie ofiary katastrofy. Ludowcy spotkają się przy grobach kolegów, którzy zginęli tego dnia w Smoleńsku.

Wspólnie wspomnijmy ofiary Katastrofy Smoleńskiej

• Lublin | godz. 7:00 | Kościół przy ul. Ponikwoda 32 | Msza św. za duszę śp. posła Edwarda Wojtasa. Po mszy o godz. 8.30 na cmentarzu przy ul. Lipowej w Lublinie odbędzie się złożenie kwiatów przy grobie Edwarda Wojtasa.
  • Kraków | godz. 8.30 | Cmentarz Rakowicki | prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz złoży kwiaty przy grobie Wiesława Wody.
  • Mielec | godz. 14.00 | Cmentarz przy ul. Krolowej Jadwigi 66 | prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz złoży kwiaty przy grobie Leszka Deptuły.