15 września wygaśnie unijne embargo na wwóz do Polski pszenicy, kukurydzy, rzepaku i słonecznika z Ukrainy. O przedłużenie i rozszerzenie embarga na dodatkowe produkty jak owoce miękkie, miód, czy inne zboża od wielu tygodni apeluje PSL. W środę w Parlamencie Europejskim kolejne rozmowy w tej sprawie toczyli europosłowie z Polskiego Stronnictwa Ludowego – Adam Jarubas, Krzysztof Hetman i Jarosław Kalinowski. W przyszłym tygodniu ma odbyć się na forum Europarlamentu debata w tej sprawie. W czwartek list do Przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursuli von den Leyen wystosował Prezes PSL Władysław Kosiniak Kamysz.

Embargo musi być utrzymane

– Wspieramy Ukrainę w jej dążeniu do wolności. Militarnie, humanitarnie oraz gospodarczo robimy wszystko co w naszej mocy, by wspomóc naszych sąsiadów. Takiej solidarności zaatakowanej Ukrainie nie okazało żadne inne państwo – czytamy w liście do przewodniczącej Komisji Europejskiej.

– Powinniśmy jednak pamiętać, że rolą instytucji europejskich oraz państw członkowskich jest ochrona bezpieczeństwa i interesów gospodarczych swoich obywateli. Niestety, przez napływ często niekontrolowanej żywności z Ukrainy, nie tylko interesy polskiego rolnictwa, ale przede wszystkim bezpieczeństwo wszystkich europejskich konsumentów zostały naruszone. Brak nam pełnej wiedzy i danych na temat substancji zakazanych na terenie UE, które mogą być stosowane w produkcji rolnej na Ukrainie. Ten aspekt nie jest właściwie kontrolowany i może obniżać jakość żywności i zagrażać jej konsumentom – dodaje Prezes PSL Władysław Kosiniak – Kamysz.

Niekontrolowany napływ żywności zza wschodniej granicy Polski, który odbywał się od momentu wybuchu wojny do chwili nałożenia obecnego embarga, zdestabilizował sytuację na polskim rynku rolnym oraz bardzo mocno uderzył w dochodowość polskich gospodarstw. Wiele z nich dziś znajduje się już na granicy bankructwa. PSL wezwał w tej sprawie Komisję Europejską:

– przedłużenia obowiązującego do 15.09.2023. embarga oraz rozszerzenia go o inne kluczowe produkty jak miód, owoce i inne zboża;

stworzenia skutecznego systemu kaucyjnego;

stworzenia szczelnych korytarzy eksportowych do portów w całej Europie;

skupu interwencyjnego na potrzeby humanitarne.

– Wierzymy, że solidarność europejska to solidarność, która dba o interesy wszystkich państw unijnych, mądrze je wspierając – pisze na koniec listu do przewodniczącej Komisji Europejskiej Władysław Kosiniak – Kamysz.

Europosłowie i posłowie PSL w sierpniu przedstawili swój program wyborczy dla wsi, którego jednym z najważniejszych elementów była kwestia embarga, systemu kaucyjnego na granicach i ochrony interesów polskich rolników