Od momentu zakręcenia przez Rosję kurka z gazem hurtowe ceny energii biją kolejne rekordy. Przy takich stawkach na giełdzie, ceny energii dla gospodarstw domowych mogą się podwoić. Aby zapewnić Polakom poczucie bezpieczeństwa, musimy wrócić do tematu energii ze źródeł odnawialnych. Energią z OZE, produkowaną w naszym kraju możemy zastąpić rosyjskie paliwa kopalne. – Wystarczy, żeby w każdej gminie była 1 biogazownia o mocy 1 MW, wiatrak o mocy 2 MW i 4 MW fotowoltaiki i można zastąpić cały rosyjski gaz energią odnawialną – wskazał przewodniczący Rady Naczelnej PSL, Waldemar Pawlak.

Hurtowe ceny energii elektrycznej osiągają dziś zawrotne wartości. Notowania na Towarowej Giełdzie Energii w Warszawie w kontraktach rocznych zbliżają się do kosmicznego poziomu 1000 zł/MWh. To o 160 proc. więcej niż wynosiła średnia cena w całym 2021 r. Wśród czynników, które mają wpływ na ceny prądu w Polsce, eksperci wymieniają zamieszanie na europejskim rynku gazu i rosnące ceny polskiego węgla.

– Wzywałem dziś w Sejmie premiera Mateusza Morawieckiego do intensywnych działań ws. horrendalnych cen energii elektrycznej. Na Towarowej Giełdzie Energii one dochodzą nawet do 1000 zł / MWh. Jeśli nie zaczniemy działać dziś, jutro polskie rodziny czeka dramat – powiedział na konferencji prasowej w Sejmie poseł PSL, Mieczysław Kasprzak.

Przy utrzymaniu takich stawek do końca roku, ceny energii dla gospodarstw domowych mogą się nawet podwoić. To nie tylko reakcja na niepewną sytuację na rynku gazu, ale też obawa przed gwałtownie drożejącym polskim węglem, bo największy krajowy producent tego surowca (Polska Grupa Energetyczna) renegocjuje właśnie umowy z największymi odbiorcami i proponuje im zdecydowanie wyższe stawki niż dotychczas.

Czas przejść na zieloną stronę mocy

OZE to nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale i wymierne korzyści materialne.

– Komercyjne projekty energetyki wiatrowej na ladzie dają nam energię za 200 zł/MWh. Tymczasem gaz kosztuje nawet 500 zł. Wysokie ceny gazu to wyższe ceny produkcji nawozów, a to oznacza drożejącą żywność. Żeby ograniczyć inflację należy szybko odblokować możliwość rozwoju odnawialnych źródeł energii, bo będzie to tania energia – podkreślił Waldemar Pawlak.

W dokonaniu transformacji energetycznej na rzecz OZE i osiągnięciu przez to niższych cen w całej gospodarce potrzebne jest uruchomienie europejskich środków z Krajowego Planu Odbudowy na potrzebne inwestycje oraz odpowiednie regulacje prawne.

– Po pierwsze, możemy dziś obniżyć ceny energii poprzez rozwój i odblokowanie OZE. Po drugie, należy odblokować środki europejskie, co uruchomi pieniądze na inwestycje prorozwojowe. Po trzecie, trzeba wprowadzić dobre regulacje prawne  – podsumował przewodniczący Rady Naczelnej PSL, Waldemar Pawlak.