Polskie Stronnictwo Ludowe wystartuje w wyborach parlamentarnych w bloku centrowym bez formacji lewicowych ÔÇô zdecydowa┼éa w sobot─Ö Rada Naczelna PSL. Ludowcy podj─Öli decyzj─Ö bez g┼éosu sprzeciwu.

ÔÇô Wsp├│lna lista zjednoczonej opozycji dosta┼éa w wyborach europejskich dobry wynik, ale nie uda┼éo si─Ö osi─ůgn─ů─ç celu, czyli wygra─ç wybor├│w. Wyci─ůgamy z tego wnioski. Wsp├│lnota celu nie wystarczy, musi by─ç wsp├│lnota idei, warto┼Ťci i programu. Dlatego proponujemy dwa bloki: centrowy, kt├│ry wsp├│┼étworzymy i blok lewicowy ÔÇô powiedzia┼é W┼éadys┼éaw Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

ÔÇô Rada Naczelna wyrazi┼éa pe┼én─ů aprobat─Ö dzia┼éa┼ä prezesa Kosiniaka-Kamysza zwi─ůzanych z przygotowaniami do jesiennych wybor├│w ÔÇô zapewni┼é przewodnicz─ůcy Rady Naczelnej PSL Jaros┼éaw Kalinowski. ÔÇô Gdyby zale┼╝a┼éo nam tylko na zdobyciu mandat├│w poselskich, to pewnie ju┼╝ miesi─ůc temu poszliby┼Ťmy w wielkiej koalicji. Nam chodzi o co┼Ť wi─Öcej. Chodzi o warto┼Ťci i sp├│jno┼Ť─ç programow─ů ÔÇô doda┼é.
[tweet id=”1147485162684473344″ align=”center”]
Szefem sztabu PSL b─Ödzie Krzysztof Hetman, szefem rady programowej ÔÇô Adam Jarubas. W sztabie znajdzie si─Ö tak┼╝e Urszula Pas┼éawska. Mi┼éosz Motyka b─Ödzie odpowiada┼é za kampani─Ö internetow─ů, a Piotr Zgorzelski za listy wyborcze.

ÔÇô Podwaliny programu zosta┼éy przedstawione w Kra┼Ťniku przed wyborami samorz─ůdowymi. Nowe pomys┼éy b─Öd─ů si─Ö wykuwa─ç podczas spotka┼ä z Polakami ÔÇô m├│wi Adam Jarubas. W┼Ťr├│d najwa┼╝niejszych propozycji wymieni┼é ÔÇ×Emerytur─Ö bez podatkuÔÇŁ. ÔÇô Stawiamy sobie za punkt honoru wprowadzenie tego projektu. To nasze zobowi─ůzanie wobec os├│b starszych ÔÇô dodaje.
[tweet id=”1147487571754311680″ align=”center”]
PSL pozostaje najbardziej demokratyczn─ů parti─ů na polskiej scenie politycznej. Decyzja Rady Naczelnej zosta┼éa poprzedzona kilkutygodniowymi konsultacjami w gminach, powiatach i wojew├│dztwach. Swoje zdanie m├│g┼é wyrazi─ç ka┼╝dy z ponad 100 tysi─Öcy cz┼éonk├│w Stronnictwa.