Władysław Kosiniak-Kamysz chce prawdziwej reformy sądownictwa. Jego zdaniem nie wystarczy słusznie krytykować działania PiS, ale przede wszystkim trzeba zaproponować zmiany. Zdaniem prezesa Ludowców prezydent Andrzej Duda podpisując ustawę postawił kropkę nad „i” w destrukcji wymiaru sprawiedliwości.

– Sama jednak rozpacz nie wystarczy, potrzebne są konstruktywne propozycje. Trzeba przeprowadzić reformę sądownictwa dla obywateli, a nie dla partii rządzącej– powiedział lider PSL.

Kosiniak Kamysz zadeklarował również, że jedną z pierwszych reform, jaką zaproponuje po wygranych przez niego wyborach prezydenckich, będzie reforma wymiaru sprawiedliwości. W jego opinii nie można wracać do przeszłości, bo zbyt wielu ludzi zostało poszkodowanych przez źle działający wymiar sprawiedliwości.

[tweet id=”1225029326384615426″ align=”center”]

Wczoraj Prezydent Andrzej Duda podpisał kolejną ustawę zaproponowaną przez Prawo i Sprawiedliwość związaną ze zmianami w sądach. Zmiany wejdą w życie po 14 dniach od opublikowania w Dzienniku Ustaw. Nowe przepisy wprowadzają m.in. odpowiedzialność dyscyplinarną dla sędziów za kwestionowanie skuteczności powołania innych sędziów oraz zmian związanych z powołaniem pierwszego prezesa Sądu Najwyższego.

W tym samym dniu rzecznik Komisji Europejskiej poinformował, że ostateczny kształt ustaw sądowych będzie zbadany pod kątem zgodności z prawem UE.