Uważamy, że konsultacje powinny odbyć się też w ramach wysłuchania publicznego. Taki wniosek złożymy – zapowiedział Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL, po spotkaniu z Andrzejem Dudą.

W środę, 13 września, prezydent Andrzej Duda spotkał się z przedstawicielami wszyskich klubów parlamentarnych. Tematem rozmów miały być zmiany w sądownictwie. PSL reprezentowali Władysław Kosiniak-Kamysz, Piotr Zgorzelski, Marek Sawicki i Krzysztof Paszyk. Z jakimi postulatami przyszli do Pałacu Prezydenckiego ludowcy?

– Uważamy, że spotkanie z panem prezydentem to dopiero początek konsultacji społecznych. Zachęcamy pana prezydenta do wysłania tych ustaw po ich ogłoszeniu do konsultacji społecznych z organizacjami pozarządowymi, związkami zawodowymi, organizacjami pracodawców – mówił po spotkaniu Władysław Kosiniak-Kamysz.

Reforma sądownictwa powinna podlegać szerokiej debacie. Ludowcy mają pomysł jak to zrobić. – Konsultacje społeczne powinny odbyć się w ramach wysłuchania publicznego. Złożymy taki wniosek o wysłuchanie publiczne w ramach prac sejmowych – zapowiedział lider PSL. – Jeżeli on nie przejdzie, to przeprowadzimy wysłuchanie obywatelskie przez nasz klub – dodał.

– Pan prezydent życzliwie odniósł się do pomysłu wysłuchania publicznego. Jesteśmy dobrej myśli – mówił lider ludowców. Co z ustawami prezydenta? – Poprzemy prezydenckie projekty ustaw o Sądzie Najwyższym i KRS tylko jeśli będą służyły Polakom i będą zgodne z konstytucją – zapowiedział.

Ludowcy przyszli na spotkanie z prezydentem Dudą z własnymi propozycjami zmian w reformie sądownictwa. – Proponujemy większe uspołecznienie wymiaru sprawiedliwości. Nie ma zgody na upolitycznienie wymiaru sprawiedliwości, do czego dążył PiS – mówił Piotr Zgorzelski.

– Zmiany powinny dotknąć przede wszystkim sądów rejonowych. To tutaj obywatele stykają się najczęściej z wymiarem sprawiedliwości. Musimy obniżyć opłaty sądowe, oddzielić sprawy drobniejsze od tych o większym ciężarze gatunkowym oraz zwiększyć udział ławników – zaproponował Piotr Zgorzelski.

Ważnym punktem postulatów ludowców pozostają konsultacje projektów zmian w sądownictwie. – Większość ustaw PiS nie była konsultowana. To były projekty poselskie, które nie podlegają konsultacjom. Polacy muszą wiedzieć jakie zmiany ich czekają – dodał Krzysztof Paszyk.

Fot. Krzysztof Sitkowski / KPRP