W Krakowie Prezes PSL Władysław Kosiniak Kamysz spotkał się z kandydatami do Parlamentu RP z listy PSL i Trzeciej Drogi. Oprócz rozwiązań programowych dla mieszkańców tego okręgu wyborczego Prezes PSL odniósł się do aktualnej sytuacji politycznej

Prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz:

„Chciałbym podziękować kolegom z KO za to, że wsłuchali się w nasz głos, w to, co mówimy w sprawach rolnictwa i polskiej wsi i przyłączają się do naszej interwencji w Brukseli. Tydzień temu odpowiedziałem na pismo Janusza Wojciechowskiego, komisarza do spraw rolnictwa z PiS-u, który jest bezradny, bezczynny i nieudolny. Zwrócił się do mnie o pomoc, żebym w całej Europie zabiegał o przedłużenie embarga. Wczoraj szef sztabu wyborczego PSL – Adam Jarubas, prowadził rozmowy na ten temat w Parlamencie Europejskim, w grupie Europejskiej Partii Ludowej. Rozmawiamy ze wszystkimi. Rozmawiamy w różnych formatach, będziemy w kontakcie z szefową Komisji Europejskiej. Domagamy się od Unii Europejskiej jednoznacznego przedłużenia embarga, na sprowadzanie do Europy produktów rolnych, takich jak pszenica, kukurydza, rzepak, słonecznik – nie ma naszej zgody na niekontrolowany napływ produktów rolno-spożywczych do Polski z Ukrainy. Poszerzymy tę listę także o owoce miękkie czy o miód. Jesteśmy za pomocą dla Ukrainy, ale nie kosztem polskich konsumentów i polskich rolników. Nie chcemy budowy nowej oligarchii na Ukrainie. Nie zgadzamy się na to. Cieszę się, że KO idąc za naszym przykładem, PSL-u, Trzeciej Drogi, też chce interweniować. Zachęcamy do tego. Bardzo dobrze, że dołączyliście do drużyny zielonej, do drużyny, która stawia na polską żywność, że jesteście za embargiem. Oczekujemy od was odpowiedzi i natychmiastowego poparcia naszej ustawy, o wprowadzenie systemu kaucyjnego. To by nas uniezależniło. Wzywamy również inne komitety wyborcze. do tego, aby natychmiast dali ten sygnał do swoich przedstawicieli w Europie. Taki sam, jaki od zawsze daje PSL, dają Ludowcy, Trzecia Droga. Musicie natychmiast interweniować. Cieszę się, że nie jesteśmy osamotnieni w tej walce. Druga kwestia dotyczy spraw okręgu krakowskiego, w którym się znajdujemy, naszego lidera Ireneusza Rasia i naszych kandydatów, między innymi Piotra Kempfa. Mówimy dzisiaj o metrze w Krakowie. Krakowianie wypowiedzieli się w tej sprawie już dawno, w referendum – chcą metra w Krakowie, chcą ułatwionego transportu zbiorowego. Dzisiaj bardzo trudno porusza się po Krakowie. Mamy pomysł na to, jak rząd może temu zaradzić z poziomu centralnego. Wobec tak dużych metropolii jak Kraków musimy zapewnić odpowiedzialność rządu. Utworzymy specjalny program budżetowy, fundusz na rzecz budowy metra w Krakowie.”