Trzecia Droga składa projekt kompromisowy ws. przepisów aborcyjnych. To pierwszy krok do upodmiotowienia praw kobiet po rządach PiS. Drugi to referendum. Oddajmy głos Polakom. Klasa polityczna zawiodła. Taki mandat społeczny zamknie temat na wiele lat – oświadczyła w Sejmie podczas konferencji prasowej posłanka Urszula Pasławska.

Od dłuższego czasu w dyskusji publicznej artykułowane są opinie odwołujące się do rozbieżnych, a nawet przeciwstawnych sobie systemów wartości. Socjologowie mówią o pękaniu społecznej tożsamości, czyli o występowaniu w świadomości społecznej rozbieżnych systemów wartości. Doskonałym przykładem jest kwestia aborcji. Społeczeństwo jest podzielone w sprawie legalności przerywania ciąży. Trwający spór na ten temat nie wydaje się bliski rozwiązania. Polaryzacja poglądów społeczeństwa postępuje, ale najbardziej widoczna jest jednak w świecie polityki.

Zasadne wydaje się zatem pytanie o przyszłość sporu.

Czy klasa polityczna będzie dalej dzielić społeczeństwo poprzez trwanie w swych ambicjach politycznych? Czy też uda się znaleźć jakąś płaszczyznę porozumienia? A jeśli nie, to czy przynajmniej uda się zaakceptować odmienność przekonań?

– Zapytaliśmy Polaków: kto powinien zdecydować o rozwiązaniach dot. aborcji? 63% osób odpowiedziało, że obywatele w referendum, 13% osób, że politycy, a 8%, że sędziowie wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego. To jasny wynik – podkreślił prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.

– Zadaliśmy również drugie pytanie: czy Polacy chcą wziąć udział w referendum w sprawie przepisów dot. prawa aborcyjnego? 79% osób odpowiedziało, że TAK. Politycy nie rozwiążą tego sporu. Oddajmy głos Polakom – dodał lider PSL.

Trzecia Droga składa projekt kompromisowy ws. przepisów aborcyjnych

– Trzecia Droga składa projekt kompromisowy ws. przepisów aborcyjnych. To pierwszy krok do upodmiotowienia praw kobiet po rządach PiS. Drugi to referendum. Oddajmy głos Polakom. Klasa polityczna zawiodła. Taki mandat społeczny zamknie temat na wiele lat – poinformowała w Sejmie podczas konferencji prasowej posłanka PSL, Urszula Pasławska.

Niniejszy projekt ustawy jest realizacją zobowiązania programowego powziętego przez Koalicyjny Komitet Wyborczy Trzecia Droga Polska 2050 Szymona Hołowni – Polskie Stronnictwo Ludowe do „odwrócenia negatywnych skutków bulwersującego orzeczenia TK z 2020 r. ws. dopuszczalności przerywania ciąży.”

Wnioskodawcy nie mają wątpliwości, że zmuszanie kobiet do donoszenia ciąży w przypadku prawdopodobieństwa występowania ciężkich i nieodwracalnych wad płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest prawnym obligowaniem kobiet do przyjmowania postawy heroicznej, do której państwo nie ma prawa zmuszać swoich obywatelek.

Jednocześnie projekt wprowadza dodatkowe zmiany w nowelizowanej ustawie mające na celu zwiększenie świadomości społecznej w zakresie antykoncepcji oraz zapewnienia jasnych i przejrzystych procedur związanych z dostępem kobiet do zabiegu przerywania ciąży w dopuszczalnych ustawowo przypadkach.

Projekt jest składany wraz z wnioskiem o przeprowadzenie referendum w sprawie dalej idącej liberalizacji prawa aborcyjnego. Zgodnie z zapowiedzią złożoną w czasie kampanii wyborczej posłowie wybrani z listy Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Trzecia Droga Polska 2050 Szymona Hołowni – Polskie Stronnictwo Ludowe stoją na stanowisku, że należy oddać Polkom i Polakom głos w sprawie zasad przerywania ciąży.

– Trzeba twardo stąpać po ziemi. W tym Sejmie i przy tym prezydencie przez 1,5 roku tylko projekt kompromisowy Trzeciej Drogi daje szansę na zliberalizowanie drakońskich przepisów aborcyjnych obecnie panujących po wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Bądźmy realistami – podkreślił przewodniczący Klubu Parlamentarnego Polskie Stronnictwo Ludowe – Trzecia Droga, Krzysztof Paszyk.