Poprzednia ekipa rządząca mocno zaniedbała relacje z innymi państwami, w tym z całą Unią Europejską. Chcieli na tym zbijać kapitał polityczny. Jednak w dobie trwającej wojny za naszą wschodnią granicą było to niedopuszczalne i skrajnie nieodpowiedzialne.

– Polskie Stronnictwo Ludowe oraz Polska 2050 z uznaniem odnotowują fakt, że opinia publiczna będzie informowana jakie są kierunki Polskiej dyplomacji. Wracamy do normalności. Sprawna i dobra dyplomacja to najważniejsze narzędzie gwarantujące Polkom i Polakom bezpieczeństwo  – oświadczył podczas konferencji prasowej w Sejmie przewodniczący klubu PSL-Trzecia Droga Krzysztof Paszyk.

Ludowcy od zawsze dbali o stan polskiej dyplomacji oraz nasze bezpieczeństwo. To dzięki nam możemy cieszyć się z bycia częścią UE.

– Warte odnotowania jest to, że 20 lat obecności w Unii Europejskie rozpoczęło się od złożenia wniosku, w kwietniu 1994, przez premiera Waldemara Pawlaka. Po raz drugi zbliżamy się do prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Tamtą zakończyliśmy na powołaniu Europejskiego Funduszu na rzecz Demokracji – powiedział poseł Andrzej Grzyb.

Zbliżające się wybory do Parlamentu Europejskiego są bardzo istotne, między innymi ze względu na nowe wyzwania i zadania, które stoją przed Europą. Tych spraw będziemy pilnować w Brukseli.

– Sądzę, że na nowo trzeba definiować wyzwania związane z polskim członkostwem w UE – nie tylko ze względu na naszą prezydencję, ale również ze względu na planowane rozszerzenie wspólnoty o takie państwa jak Ukraina, Mołdawia czy Gruzja – podkreślił poseł PSL Andrzej Grzyb.

***

W czwartek w Sejmie szef MSZ Radosław Sikorski przedstawił informację na temat założeń polskiej polityki zagranicznej na 2024 r. Wysłuchali jej – oprócz posłów – także prezydent Andrzej Duda, premier Donald Tusk, wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz oraz pozostali członkowie rządu, a także przedstawiciele korpusu dyplomatycznego.