Oddajemy głos polskim rolnikom. Zaczynamy w Senacie wysłuchanie publiczne ws. „Piątki Przeciw Rolnikom”, zwanej też „Piątką Dla Zwierząt” – powiedział prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Nie milkną głosy oburzenia rolników i mieszkańców wsi. PiS w ekspresowym tempie przegłosował w Sejmie nowelizację ustawy o „ochronie zwierząt”. Szkodliwe dla polskiego rolnictwa przepisy wprowadzane pod osłoną nocy w ekspresowym tempie pominęły również konsultacje ze związkami zawodowymi i branżowymi, rolnikami i ekspertami.

Dlatego ludowcy zorganizowali konsultacje społeczne ws. ustawy „o ochronie zwierząt”.

– Oddajemy głos polskim rolnikom. Zaczynamy w Senacie wysłuchanie publiczne ws. „Piątki Przeciw Rolnikom”, zwanej też „ Piątką Dla Zwierząt – powiedział prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

[tweet id=”1308699928651345923″ align=”center”]

We środę nowelizację ustawy o „ochronie zwierząt” rozpatrywała Senacka Komisja Ustawodawcza. Dzięki inicjatywie polityków PSL posiedzenie komisji odbyło się w formule konsultacji społecznych z udziałem organizacji zajmujących się ochroną zwierząt, a także skupiających przedsiębiorców, pracodawców i rolników. W posiedzeniu udział wziął również przedstawiciel strony rządowej – sekretarz stanu w KPRM Paweł Szrot oraz wnioskodawcy – m.in. poseł PiS Grzegorz Puda, posłanka KO Katarzyna Piekarska i przewodnicząca partii Zieloni Małgorzata Tracz.

Z ramienia partii politycznych, Polską wieś i rolników reprezentowali prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz oraz poseł PSL Marek Sawicki.

[tweet id=”1308703670574485504″ align=”center”]

– Senat chce pokazać, jak należy procedować ustawy o tak istotnym znaczeniu dla wielu rodzin w Polsce, gospodarki i dobrostanu zwierząt – wyjaśnił lider PSL. Wyróżnił w ten sposób standardy pracy Senatu, gdzie jest miejsce na rozmowę z każdą ze stron: rządu, opozycji, organizacji społecznych i gospodarczych.

Posiedzenie senackiej komisji będzie kontynuowane 8 października. Komisja ustawodawcza będzie wtedy głosować poprawki do szkodliwego projektu PiS.

Senacka komisja ustawodawcza poprosiła o dane z ministerstwa finansów o podatkach płaconych przez poszczególne branże, dane z ZUS o osobach zatrudnionych w branżach, których dotyczą przepisy; o dane z GUS o ilości podmiotów, o dane ze Związku Banków Polskich o zaangażowaniu kredytowym. Zamówiono także ekspertyzy o skutkach finansowych wprowadzanych reguł ustawy „Piątki dla zwierząt”.

[tweet id=”1308459367734431745″ align=”center”]

– Zrobimy wszystko, żeby doprowadzić do zatrzymania ustawy, która „zarzyna” polską wieś i rolnictwo – przypomniał Władysław Kosiniak-Kamysz.