Już w sobotę rozpoczną się uroczyste obchody 76. rocznicy powołania Batalionów Chłopskich. Ich finałem będzie konferencja naukowa w Sejmie z udziałem kombatantów i historyków ruchu ludowego. Serdecznie zapraszamy!

8 października mija 76. rocznica powołania Batalionów Chłopskich, konspiracyjnej organizacji zbrojnej polskiego ruchu ludowego. Bataliony, druga po Armii Krajowej liczebnie podziemna armia w okupowanej Polsce, liczyła ponad 170 tys. osób.

– Bataliony Chłopskie zapisały jedną z najpiękniejszych kart w dziejach polskiego oręża. Stały się jednym z najważniejszych osiągnięć ruchu ludowego. Są ważną częścią naszego wspólnego dziedzictwa, które jako Polak i ludowiec z dumą noszę w swoim sercu – mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

W sobotę, 8 października o godz. 11.00 na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach przed pomnikiem „Ku chwale Batalionów Chłopskich” rozpoczną się uroczystości upamiętniające bohaterstwo chłopów walczących o niepodległą Polskę. Uczestnicy złożą m.in. kwiaty przed grobem komendanta głównego BCh gen. Franciszka Kamińskiego. Druga część sobotnich uroczystości rozpocznie się o godz. 13:00 w budynku Naczelnej Organizacji Technicznej przy ul. Czackiego.

Finałem obchodów 76. rocznicy powołania BCh będzie konferencja naukowa organizowana wspólnie przez PSL, kombatantów, Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego i Ludowe Towarzystwo Naukowo-Kulturalne. Odbędzie się ona w najbliższy poniedziałek, 10. października w Sali Kolumnowej Sejmu. Początek o godz. 11:00.

Konferencję otworzy prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz, a poprowadzi ją poseł PSL Piotr Zgorzelski. Wśród prelegentów są m.in. Janusz Gmitruk, Zbigniew Zaborowski, Przemysław Bednarczyk i Jerzy Mazurek. W spotkaniu wezmą udział m.in. kombatanci i przedstawiciele szkół im. Batalionów Chłopskich. Serdecznie zapraszamy!