Szkoła XXI wieku powinna być ciekawa i przekazywać przydatną, użyteczną wiedzę – mówił Adam Struzik, marszałek województwa mazowieckiego. Dziś na konferencji prasowej w Płocku zaproponował najnowszy pomysł ludowców dla edukacji. Chodzi o samorządowy program PSL iTornister, w ramach którego dzieci i nauczyciele otrzymają elektroniczne tornistry z książkami oraz internetem. Pierwsze wdrożenie na Mazowszu już działa, w Drobinie. Uczniowie mają swoje tablety cały czas ze sobą, 24h/dobę.

Teraz podobne rozwiązanie ma się pojawić na terenie całego województwa. Symbolem ruchu ludowego jest czterolistna koniczyna. To symbol powodzenia, szczęścia i rozwoju. Dzisiaj, do czterolistnej koniczyny PSL dodaje edukacyjny tablet z internetem, będzie on symbolem rozpoznawczym całego projektu. Polska szkoła ma stać się wzorem i przykładem dla Europy i świata a rodzice będą dumni z tego, że ich dzieci będą do tak nowoczesnych szkół na Mazowszu uczęszczać.

Edukacja podstawą nowego programu

– Edukacja dzieci i młodzieży to jedno z najważniejszych zadań, jakie stoi przed Polską. Nowy samorządowy program PSL odnosi się bezpośrednio do kluczowych wyzwań jakie znajdują się w szkole a przede wszystkim zlikwidowania podziału na lepszą i gorszą edukację. Każdy uczeń powinien mieć takie same szanse, każde dziecko powinno mieć jak najlepszą opiekę i możliwości rozwoju w swojej szkole – mówił Adam Struzik. Ułatwić mają to elektroniczne tornistry.

Książki, podręczniki, ćwiczenia i więcej zajęć poza szkołą

– Tablety z bezpiecznym internetem to okazja do edukacji z najlepszych podręczników i ćwiczeń, dostęp do ogromnej ilości książek i lektur ale także okazja do zajęć poza szkołą. Edukacja nie będzie musiała oznaczać zajęć w ławce. A sam tablet ułatwi także realizację zadań i budowanie więzi ze swoją Małą Ojczyzną – przekonuje marszałek Struzik. W tabletach mają znaleźć się książki podręczniki wybrane przez dyrekcję szkoły i nauczycieli, zgodnie z programem przygotowanym przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Program także dla nauczycieli

Nauczyciele są dzisiaj przeciążeni przez liczne biurokratyczne obowiązki, które mało mają wspólnego z nauką. Chcemy im ułatwić pracę i umożliwić lepszą pracę z uczniem. – Dzięki tabletom, które otrzymają również nauczyciele, zyskają oni dostęp do bogatej bazy materiałów dydaktycznych i szkoleń, a narzędzia ułatwiające pracę, takie jak elektroniczne ćwiczenia, dzienniczek czy komunikatory będą w zasięgu ręki. To także wielkie ułatwienie dla edukacji indywidualnej oraz pomoc dzieciom, które chorują – mówił marszałek.

24h/dobę, szybko i bezpiecznie

Uczniowie i nauczyciele korzystają ze swoich tabletów zarówno w szkole jak w i domu. Każdy z nich ma swoje spersonalizowane urządzenie, wyposażone w bezpieczny internet. Specjalne oprogramowanie dba nie tylko o filtrowanie treści ale również o oczy. Łączymy nowoczesną naukę z nauką tradycyjną a tablety edukacyjne posiadają funkcje, które przypominają o konieczności zrobienia przerwa w przypadku zbyt długiej pracy. Rodzaj treści na tabletach kontrolują nauczyciele, co sprzyja wykorzystywaniu funkcji edukacyjnych i rozwojowi. Zachęcamy też uczniów do zgłaszania swoich pomysłów i uwag co do funkcjonalności programu. Internet dostarczany jest do tabletów przez sieć komórkową a w szkole przez sieć WIFI. Uniezależnia to tablety od kabli a uczniowie mogą komunikować się z nauczycielem w każdym miejscu.

Szansa na dobrą pracę w przyszłości z nowymi technologiami oraz innowacjami

Polska edukacja ma tworzyć podwaliny pod bogatą i dumną społeczność, która chce żyć i się rozwijać w miejscu, w którym się urodziła. iTornister ma stanowić część większego programu ludowców, którzy promują innowację i pracę w Małych Ojczyznach. Nowy program PSL zakłada wprowadzenie nowych technologii, które zwiększą ilość miejsc pracy w mniejszych miejscowościach. Tablety z internetem będą między innymi okazją do zwiększenia związków z lokalnym biznesem, poznawania nowych technologii i metod prowadzenia biznesu a nawet okazją do wzbogacenia cyfrowej obecności naszych miejscowości w internecie. Pokażemy w ten sposób, że nie trzeba emigrować za lepszymi zarobkami do wielkich miast. iTornister to umożliwi.

Kompleksowy program finansowania dla gmin

W Urzędzie Marszałkowskim ruszają pracę nad przygotowaniem kompleksowego programu finansowego, który umożliwi chętnym gminom na wdrażanie elektronicznych tornistrów. Marszałek przekonuje również, że pomysł PSL oznacza spore oszczędności dla budżetów lokalnych: iTornister będzie okazją do zamienienia całej szkoły w jedną wielką klasę komputerową. – Dzisiaj uczniowie mają komputery 2 – 3 godziny w tygodniu do swojej dyspozycji, nasz nowy program to zmienia – każdy posiada swój indywidualny przenośny komputer w formie tabletu do dyspozycji 24h/dobę. Jeśli trzeba, można do niego podłączyć myszkę i klawiaturę. A to wielkie oszczędności – dodaje Adam Struzik.

Edukacja przyszłości na stulecie niepodległości

PSL nie ukrywa, że wielki program nowoczesnej edukacji, który właśnie uruchamia, ma być swojego rodzaju pomnikiem dla całej Polski. – W czasach, gdy inni mówią o stawianiu setek pomników bazujących na historii i tym co było, my chcemy dać polskim dzieciom i polskiej młodzieży oraz nauczycielom zupełnie inny pomnik – lepszą przyszłość. Spiżową podstawą dobrobytu i rozwoju Polski ma stać się najlepsza na świecie edukacja. Tak, aby przyszłość naszego kraju budowali ludzie, którzy dostali najlepsze wykształcenie już od najmłodszych lat a w nadchodzących latach dostali dobrze płatną pracę i byli dumnymi, mądrymi ludźmi. Wincenty Witos, założyciel ruchu ludowego, doskonale rozumiał tą potrzebę, gdyż sam pochodził z bardzo ubogiej rodziny. Dzięki edukacji, wytrwałości i chęci rozwoju, doszedł do najwyższych stanowisk w kraju i dał Polsce nadzieję na rozwój. Dzisiaj to samo chcemy dać naszym dzieciom. Nadzieję na lepszą przyszłość i rozwój. A edukacja to najlepsza podstawa tego rozwoju – zakończył Adam Struzik.

Program iTornister jest jednym z elementów nowego programu samorządowego Polskiego Stronnictwa Ludowego. Zakłada wyposażenie uczniów i nauczyciele w tablety z bezprzewodowym bezpieczny, internetem, podręcznikami i ćwiczeniami. Celem jest wyrównanie szans edukacyjnych dzieci i młodzieży, ułatwienie pracy nauczycieli oraz umożliwienie uczniom na rozwój indywidualnych predyspozycji edukacyjnych. Z tabletów uczniowie korzystają zarówno w szkole jak i w domu. Dostęp do internetu odbywa się za pomocą sieci komórkowej, co uniezależnia tablet od sieci szkolnej.

POZNAJ NASZ PROGRAM