Do grona partii i stowarzyszeń współpracujących w ramach Koalicji Polskiej dołączyła Młoda Polska. Reprezentujący ją politycy brali udział w ostatnich tygodniach w inicjatywach i wydarzeniach organizowanych przez Polskie Stronnictwo Ludowe i Koalicję Polską. O współpracy poinformowali podczas wspólnej konferencji prasowej Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz, wiceprezesi PSL Urszula Pasławska i Dariusz Klimczak oraz prezes Stowarzyszenia Młoda Polska Jan Strzeżek.

Prezes PSL Władysław Kosiniak – Kamysz:

Ze Stowarzyszeniem Młoda Polska współpracujemy od kilku tygodni. Uczestniczą w naszych wydarzeniach w Grodzisku, czy podczas spotkań z młodymi członkami KP. To jest nowe stowarzyszenie, które wyrasta w duchu chadeckim, w duchu konserwatywnym. Są to najmłodsi, polscy politycy, jedna z największych młodzieżowych organizacji licząca około 500 osób.  Jako PSL, Koalicja Polska zacieśniamy tę współpracę i możemy razem przeprowadzić wiele ciekawych inicjatyw w Parlamencie, ale przede wszystkim w rozpoczynającym się procesie wyborczym. PSL jest otwartą formacją. Na naszej części list wyborczych, gdzie mamy 460 kandydatów w ramach wspólnej „Trzeciej Drogi” z Polską 2050, będą kandydaci z Polskiego Stronnictwa Ludowego, z Unii Europejskich Demokratów, z Centrum dla Polski, Konserwatyści, będą też kandydaci samorządowi i kandydaci stowarzyszeń takich jak Młoda Polska. Bardzo się cieszę, że możemy ogłosić tę współpracę i pójść do przodu. Wszystkie środowiska, które myślą podobnie, które mają podobne cele: zwycięstwa wyborczego, odsunięcia PIS od władzy, naprawy Rzeczypospolitej są mile widziane. Serdecznie zapraszamy do współpracy. To grono Koalicji Polskiej, PSL-u dzisiaj się poszerza.

Prezes Młodej Polski Jan Strzeżek:

Bardzo się cieszę, że stowarzyszenie Młoda Polska będzie współpracować z Polskim Stronnictwem Ludowym, że wstępuje do Koalicji Polskiej. Chciałbym bardzo podziękować prezesowi Władysławowi Kosiniakowi-Kamyszowi za zaufanie, chęć współpracy, rozumienie potrzeb i chęć wypracowania rozwiązań na potrzeby młodego pokolenia. Niewielu jest w tej chwili polityków, którzy chcą na serio rozmawiać o sprawach młodych, na serio chcą wsłuchiwać się w potrzeby młodego pokolenia, ale też chcą przygotowywać konkretne i realne rozwiązania po to, aby młodzi ludzie nie szukali swojej przyszłości nad Tamizą czy nad Sekwaną, tylko żeby chcieli żyć, rozwijać się w Polsce i żeby Polska była dla nich najlepszym miejscem do życia.

📸 ZDJĘCIA Z KONFERENCJI PRASOWEJ: