Posłowie Koalicji Polskiej PSL-Kukiz’15 złożyli wniosek do marszałek Sejmu Elżbiety Witek o zwołanie w tym tygodniu posiedzenia Izby. Rzeczą nieodpowiedzialną jest czekanie do posiedzenia Sejmu, zaplanowanego na 18-19 listopada, aby zająć się projektami ustaw dot. pomocy dla przedsiębiorców – powiedział poseł PSL Władysław Teofil Bartoszewski.

Poseł Władysław Teofil Bartoszewski poinformował w poniedziałek na konferencji prasowej w Sejmie, że posłowie klubu PSL-Kukiz15 złożyli wniosek do marszałek Sejmu o zwołanie posiedzenia Izby jeszcze w tym tygodniu.

– Rzeczą nieodpowiedzialną jest to, żebyśmy czekali do posiedzenia zaplanowanego na 18-19 listopada, podczas gdy możemy zbierać się zdalnie, po to, żeby przegłosować pomoc dla przedsiębiorców. Zwracają się do nas przedsiębiorcy, głównie z branży hotelarskiej, gastronomicznej, usługowej i dostawczej, że nie mają pieniędzy – wyjaśnił poseł Bartoszewski.

Prof. Bartoszewski zaproponował, żeby rząd powstrzymał się od pobierania pewnych opłat, m.in. składek ZUS do momentu, kiedy przedsiębiorcy zaczną mieć jakieś dochody. Wskazał także na likwidację opłat gruntowych, podatków za nieruchomości i przejęcie przez państwo opłacania składek zdrowotnych.

Czytaj także ↓

PiS blokuje ustawę covidową

Zdaniem ludowców rząd zamiast zajmować się pomocą przedsiębiorcom skoncentrował się na wewnętrznych walkach partyjnych.