Dziś cała Polska musi wesprzeć województwo śląskie. Nie ma przyzwolenia na hejt wobec górników i mieszkańców Śląska – powiedział lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

W województwie śląskim odnotowano najwięcej zakażeń koronawirusem w Polsce. Spośród 5 tysięcy przypadków, aż 2 tysiące przypadków wykryto u górników. Tak duży przyrost zachorowań spowodował, że pojawiły się spekulacje o objęciu Śląska izolacją. – Jeżeli byśmy oddzielili Śląsk i zakażenia koronawirusem w kopalniach od przebiegu epidemii w Polsce, to mielibyśmy już tendencje spadkową – powiedział minister zdrowia Łukasz Szumowski.

[tweet id=”1261988711874605059″ align=”center”]

– Nie ma przyzwolenia na hejt wobec górników. Nie ma przyzwolenia na hejt wobec mieszkańców woj. śląskiego. Nie ma przyzwolenia na obrażanie, na jakikolwiek ostracyzm wobec tych osób – powiedział w niedzielę lider PSL. – Dziś cała Polska musi wesprzeć woj. śląskie – podkreślił Władysław Kosiniak-Kamysz.

Szef PSL przedstawił swój plan dotyczący działań ratunkowych dla służby zdrowia, w tym szybkich badań na obecność koronawirusa.

– W sytuacji koronawirusa konieczne jest pilne wdrożenie ratunkowego Planu Dla Śląska. Potrzebne jest wsparcie diagnostyki i służb sanitarnych z innych województw, zagwarantowanie środków ochrony dla pracowników oraz pełna solidarność z potrzebującymi – stwierdził Władysław Kosiniak-Kamysz.

[tweet id=”1262017162719494144″ align=”center”]

– Musimy uruchomić laboratoria nie tylko w województwie śląskim, ale w okolicznych województwach – powinny odsługiwać woj. śląskie, szczególnie Górny Śląsk i być miejscem, gdzie szybko będą wykonywane testy – stwierdził. W jego ocenie obecnie wykonywanych jest zbyt mało testów, zaś czas oczekiwania na wynik jest długi. Potrzebna jest też pomoc informacyjna sanepidu.

– Dziś cała Polska musi wesprzeć województwo śląskie. Na Śląsk powinny trafić jak największe ilości płynu do dezynfekcji i maseczek – podkreślił Władysław Kosiniak-Kamysz.