Sejmowa Komisja Finansów Publicznych pod wodzą PiS negatywnie zaopiniowała zdecydowaną większość poprawek Senatu do ustawy budżetowej na rok 2021. Wśród nich, poprawkę zakładającą przeznaczenie 80 mln zł na psychiatrię dziecięcą. Zdaniem lidera PSL to akt barbarzyństwa.

– Niepoparcie poprawki Senatu przeznaczającej 80 mln zł na psychiatrię dziecięcą jest aktem barbarzyństwa wobec chorych dzieci, ich rodziców, wobec polskiej psychiatrii i wobec niedofinansowanej ochrony zdrowia – powiedział na konferencji prasowej w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

[tweet id=”1351885721603366914″ align=”center”]

Wcześniej senacką poprawkę odrzucili wszyscy z 47 senatorów PiS. Jednak partia rządząca w Senacie nie ma większości i poprawka trafiła do dalszego procedowania. W Sejmie PiS ponownie zlekceważył dofinansowania dziecięcej psychiatrii. Sprawa odbiła się szerokim echem w mediach w całej Polsce i pewnie dlatego dzisiaj premier Morawicki ogłosił plan wsparcia psychiatrii dziecięcej.

Lider PSL podkreślił na konferencji, że z kilku powodów nie jest w stanie uwierzyć w szczerość intencji premiera. Mateusz Morawicki mówił o nowym Funduszu Wsparcia i pieniądzach, które chce za chwilę przekazać na ten cel. Dowody świadczą na niekorzyść premiera.

– Po pierwsze dlatego, że zmniejszono plan budżetu NFZ na rok 2021 w części psychiatria o 110 mln. Druga kwestia, to jeżeli byłaby dobra wola, to oprócz tej dzisiejszej konferencji pan premier w pierwszych słowach powinien powiedzieć: OK moi drodzy, głosujemy za tą poprawką i jeszcze dokładamy 100-140 mln do tego, żeby zniwelować tę utratę, która powstała w budżecie NFZ w planie na 2021 rok. Tego nie było! – powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz.

[tweet id=”1351886735605694469″ align=”center”]

Prezes PSL zadeklarował, że Koalicja Polska będzie głosowała za poprawką Senatu w tej kwestii.

– Stoimy po stronie pacjentów, stoimy po stronie lekarzy, pielęgniarek, stoimy po stronie ochrony zdrowia. Zrobimy wszystko, żeby psychiatria stała się tematem ponad politycznym, tematem który będzie mógł połączyć różne środowiska. I będziemy weryfikować te obietnice premiera – oświadczył szef ludowców.

Zwrócił również uwagę, że nie został jeszcze wybrany Główny Inspektor Farmaceutyczny, Główny Inspektor Sanitarny oraz szef Narodowego Funduszu Zdrowia. Są tylko osoby pełniące obowiązki.

– Dlatego domagamy się natychmiastowego powołania Głównego Inspektora Sanitarnego, Głównego Inspektora Farmaceutycznego i Prezesa NFZ, żebyśmy wiedzieli kto, za to realnie odpowiada, a nie kto tylko wypełnia obowiązki i może za chwilę zniknąć. Oczekujemy ekspertów, a nie jakiś wyciągniętych z kapelusza gości, którzy czasem nie mają wiele wspólnego z tym na jakie stanowiska są powoływani – stwierdził Władysław Kosiniak-Kamysz.