Ludowcy będą pracować nad regulacjami dotyczącymi podniesienia renty socjalnej, zachęcając by dalej szukać pieniędzy dla osób niepełnosprawnych – poinformował we wtorek w Sejmie poseł PSL Krystian Jarubas.

Niecały tydzień temu stało się coś, co bez wątpienia nazwać można przełomem. Maski opadły i poznaliśmy prawdziwą twarz tzw. „dobrej zmiany”. – Okazało się, że empatia jaką promowali się politycy PiS w kampanii wyborczej, spłynęła Dunajcem razem z panią wicepremier ds. społecznych Beatą Szydło – mówił w Sejmie poseł PSL Krystian Jarubas.

Poseł PSL przypomniał słowa premier Beaty Szydło dotyczące kontrowersyjnie wysokich nagród dla ministrów rządu PiS. Od 65,1 tys. złotych do aż 82,1 tys. – tyle otrzymali w nagrodę ministrowie rządu Beaty Szydło.

„Te pieniądze im się należały” – krzyczała niedawno za mównicy sejmowej premier Beata Szydło. – Szkoda tylko, że dotyczyło to pieniędzy dla jej ministrów, a nie dla osób niepełnosprawnych, na których plecach, okrutnie rzecz ujmując, wielu przedstawicieli PiS weszło do Sejmu – stwierdził z przekąsem poseł PSL.

Jarubas przypomniał, że poprzedni rząd podejmował działania, by poprawić sytuację osób z niepełnosprawnościami. – Nie wszystko udało się zrobić, ale były chęci. U was tych chęci nie widzę – zwrócił się do polityków PiS Jarubas. – Dla was ważniejsze od znalezienia sposobu na rozwiązanie tego konfliktu jest wizerunek i partyjne słupki. Dlatego najchętniej schowalibyście tych, którzy protestują w Sejmie w odludnym miejscu – dodał Krystian Jarubas

Poseł Krystian Jarubas zapowiedział, że Polskie Stronnictwo Ludowe będzie pracować nad projektem podniesienia renty socjalnej zachęcając, by dalej szukać pieniędzy dla niepełnosprawnych.