PSL proponuje zmiany w programie 500 plus. – Dzięki temu zyska ponad 350 tys. polskich rodzin – zapowiada Władysław Kosiniak-Kamysz, lider ludowców.

Tysiące polskich rodzin ma poważne problemy, bo dostały pieniądze z programu „500 plus”, a dzisiaj muszą je zwrócić państwu. Wiele z tych przypadków dotyczy nieznacznego przekroczenia progu dochodowego, czyli 800 zł na pierwsze dziecko oraz 1200 zł dla dziecka z niepełnosprawnością.

Rządzący w ten sposób, próbują oszczędzać na rodzinach. Szacuje się, że blisko 1,5 mld zł nie zostanie im wypłacone. Taki proceder dotyka najczęściej najbiedzniejszych rodziców. Już dziś muszą się martwić z czego zwrócić dług powstały przez bezduszne przepisy.

PSL ma pomysł na rozwiązanie tej trudnej sytuacji. – Proponujemy zwiększenie progu dochodowego na pierwsze dziecko z 800 zł do 1050 zł. To połowa minimalnego wynagrodzenia za pracę – wyjaśnia prezes PSL. – Dla dzieci niepełnosprawnych, próg należy podwyższyć do 1575 zł – dodaje Władysław Kosiniak-Kamysz.

Czytaj więcej → 500+ dla dodatkowych 400 tys. rodzin? Wiemy jak to zrobić!

Szczególne zaniepokojenie ludowców budzi brak mechanizmu „Złotówka za złotówkę”, na podstawie którego świadczenie przy przekroczeniu progu dochodowego nie zostaje odebrane a jedynie pomniejszone o kwotę przekroczenia.

Ludowcy domagają się zapisania na trwałe w ustawie mechanizmu podnoszącego corocznie próg dochodowy na pierwsze dziecko, tak jak się podnosi płaca minimalna. – Kwoty określające próg dochodowy powinny rosnąć wraz z minimalnym wynagrodzeniem. Wtedy rodziny z jednym dzieckiem nie będą wypadać z programu – zakończył Władysław Kosiniak-Kamysz.

ZOBACZ, CO PROPONUJĄ LUDOWCY

POZNAJ SZCZEGÓŁY