Trzeba zająć się rozwiązywaniem problemów szpitali, a nie debatować do kogo mają należeć. Nie uleczymy służby zdrowia taką jałową dyskusją. Potrzebujemy odpowiednich decyzji i działania. Doprowadźmy do tego, aby Polacy byli w końcu leczeni na wszystkie choroby – apeluje poseł PSL, Stefan Krajewski.

Już dzisiaj, jeszcze przed szczytem trzeciej fali, szpitale niebezpiecznie zbliżają się do granicy wydolności. W dalszym ciągu odwoływane są zaplanowane z dużym wyprzedzeniem zabiegi, a pacjenci niecovidowi nie mają możliwości otrzymania pomocy.

– Po raz kolejny przedłużono obostrzenia, by dać oddech systemowi ochrony zdrowia, który już dziś jest niewydolny. Szpitale są przepełnione, planowe zabiegi przekładane. Tak dalej być nie może. Musimy leczyć także pacjentów chorych na inne schorzenia – mówił na konferencji prasowej w Sejmie poseł PSL, Stefan Krajewski.

Pogarsza się również sytuacja finansowa szpitali wojewódzkich, które po przekształceniu w oddziały covidowe nie są w stanie na siebie zarobić. W związku z obostrzeniami rosną także koszty funkcjonowania tych placówek, a pomocy ze strony rządu nie ma.

– Szpitale wojewódzkie nie prowadzą badań, diagnostyki oraz nie przeprowadzają zaplanowanych zabiegów. Mówiąc inaczej nie mogą wypracować kontraktów, nie zarabiają na siebie, a koszty funkcjonowania rosną. Receptą na całe zło nie jest centralizacja – jak myśli PiS – tłumaczył poseł PSL.

– Trzeba zająć się rozwiązywaniem problemów szpitali, a nie debatować do kogo mają należeć. Nie uleczymy służby zdrowia taką jałową dyskusją. Potrzebujemy odpowiednich decyzji i działania. Doprowadźmy do tego, aby Polacy byli w końcu leczeni na wszystkie choroby – apelował Stefan Krajewski.

Rzecznik prasowy PSL, Miłosz Motyka odniósł się również do kwestii zwiększenia dostaw tlenu do szpitali, o które PSL apelowało już dwa tygodnie temu.

– Minister Niedzielski stwierdził, że obostrzenia są przedłużane przez trudną sytuację szpitali. Jeśli dziś ona jest zła, to strach pomyśleć co będzie za tydzień lub dwa. Apelujemy do Agencji Rezerw Strategicznych o zapewnienie tlenu medycznego placówkom medycznym. – mówił rzecznik ludowców.

– Apelujemy o pilne zwiększenie dostaw tlenu, o zaangażowanie cystern i wszelkiej infrastruktury krytycznej, bo już teraz wiele szpitali wstrzymuje przyjęcie pacjentów covidowych z powodu niewydolności aparatów tlenowych – podkreślił  rzecznik prasowy PSL, Miłosz Motyka.