Koniec dzielenia przedsiębiorców na lepszych i gorszych. Każdy kto ponosi straty gospodarcze w wyniku Covid-19 powinien uzyskać wsparcie, niezależnie od rodzaju działalności, którą prowadzi – powiedział prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

– Straty spowodowane Covidem mają zarówno firmy, których branże zamknęliście, na które wprowadziliście restrykcje, jak również te, które działają, ale działają często w ułomny sposób, niemożliwy do rozwinięcia skrzydeł – zwrócił się do rządzących na konferencji prasowej prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Według lidera PSL, w kwestii pomocy w związku z panującą pandemia koronowirusa powinna panować jedna prosta zasada obowiązująca dla wszystkich.

– Pomoc należy się firmom, pomoc należy się przedsiębiorcom i pracownikom w tych wszystkich miejscach, gdzie z powodu Covid-19 dochodzi do spadku obrotów, spadku dochodów, do spadku możliwości produkcyjnych, możliwości sprzedaży świadczenia usług. Dla wszystkich, nie dla wybranych. Ta zasada powinna przyświecać – podkreślił prezes PSL.

[tweet id=”1328305494767841280″ align=”center”]

Politycy PSL codziennie otrzymują maile od osób prowadzących małą, indywidualną działalność gospodarczą, którzy nie zostali umieszczeni w ustawie Covidowej 6-0. Chodzi m.in. o branże: autokarową, targowa, lub właścicieli sklepów w centrach handlowych. – Ale też trzeba powiedzieć o tych, którzy na przykład prowadzą małe sklepiki w szkołach. Tych, którzy prowadzą zajęcia dodatkowe dla uczniów, czyli branży związanej z działalnością edukacyjną, nie szkolnictwem stricte wprost w szkołach, ale też tym szkolnictwem, który uzupełnia wiedzę, umiejętności dzieciaków – podkreślił lider PSL. Tacy przedsiębiorcy domagają się poprawek i uwzględnienia ich w ustawie.

Lockdown. PSL przedstawił postulaty przedsiębiorców

– My będziemy takie poprawki zgłaszać, będziemy głosem tych, którzy są niesłyszani lub niesłuchani przez rządzących, którzy są niezauważeni, którzy są często przemilczani – zadeklarował szef ludowców.

Jego zdaniem potrzebne jest też powołanie „grupy poszukiwawczej” do zagubionej w KPRM ustawy dającej realne, prawdziwe wynagrodzenia medykom.

Czytaj także

PiS blokuje ustawę covidową

– Jesteśmy gotowi uczestniczyć w „grupie poszukiwawczej” tej ustawy, żeby mogła wejść w życie – zapowiedział Władysław Kosiniak-Kamysz.