Jest zasadnicza różnica między PSL i PiS. My dbamy o budżety polskich rodzin, a rządzący o budżet ministra finansów i wpływy Spółek Skarby Państwa. Dlatego proponujemy obniżkę akcyzy i marży Orlenu na paliwo oraz niższy VAT na energię elektryczną – mówili w Sejmie ludowcy.

Takiej drożyzny nie było od ponad 20 lat. Inflacja przebiła wszelkie prognozy. Ekonomiści zakładają, że to do końca roku może przekroczyć 7%. Duża inflacja wynika głównie ze wzrostu cen paliw i energii elektrycznej.

– Rząd w trybie pilnym przedstawił propozycję stabilizacji ceny gazu. Ona dziś szaleje. W niektórych regionach to nawet 1000% wzrostu. PiS chce zamrozić wzrost cen na 2 lata. Spółki Skarbu Państwa mają odbić sobie straty po wyborach. To hazard cenowy. Nie wiemy co nas będzie czekać w przyszłości. Dlatego jako PSL proponujemy konkretne rozwiązania, które w tym momencie pozwolą obniżyć ceny gazu – powiedział poseł Mieczysław Kasprzak.

Ludowcy wskazują, że potrzebna jest natychmiastowa obniżka akcyzy i marży Orlenu na paliwo oraz obniżkę VAT na energię elektryczną z 23% do 8%.

[tweet id=”1454035652635504641″ align=”center”]

– Należy podjąć konkretne rozwiązania teraz, a nie przerzucać je na przyszły rząd. Po pierwsze, obniżmy zyski PGNiG – w tym roku planowane na 8 mld zł. To pieniądze zabierane z kieszeni Polaków na rzecz Spółek Skarbu Państwa. Druga rzecz, to obniżka VAT na energię elektryczną.Apelujemy do rządu, żeby zajął się tymi realnymi rozwiązaniami. Interes polityczny nie może być przedkładany nad los, życie i sytuację polskich rodzin – mówił poseł PSL.

Według rządu inflacja wynika z wysokiego poziomu cen surowców na rynkach światowych oraz z polityki klimatycznej UE. Nie mówią oni jednak wszystkiego. Winna jest nieudolna polityka gospodarcza rządu PiS.

– Wzrost cen energii przekłada się na wzrost cen żywności czy koszty ponoszone przez przedsiębiorców. Bez reakcji państwa nie pojedziemy długo na tym wózku. PSL Koalicja Polska proponuje szereg racjonalnych rozwiązań do walki z inflacją: obniżka akcyzy i VAT na energię, ale również 0% VAT na zdrową żywność. Wystarczy z nich skorzystać. Te projekty wychodzą naprzeciw potrzebom Polaków, którym przez bierność władzy coraz mniej zostaje w portfelach – mówiła posłanka Urszula Nowogórska.

[tweet id=”1454036003014991875″ align=”center”]

– Rząd powinien zrobić wszystko, aby jak najwięcej pieniędzy zostało w kieszeniach Polaków. My mamy na to konkretne rozwiązania. Możemy je przegłosować jeszcze dzisiaj. Prawie 7% inflacja przebiła najczarniejsze scenariusze ekonomistów, a będzie dalej rosnąć, jeśli PiS nie przestanie stosować polityki ukrytych podatków. Rosnące ceny trzeba hamować, a nie udawać, że nic się nie dzieje – powiedział rzecznik prasowy PSL, Miłosz Motyka.

– Jest zasadnicza różnica między PSL i PiS. My dbamy o budżety polskich rodzin, a rządzący o budżet ministra finansów i wpływy Spółek Skarby Państwa. Dlatego proponujemy obniżkę akcyzy i marży Orlenu na paliwo oraz niższy VAT na energię elektryczną – podkreślił Miłosz Motyka