Do klubu Parlamentarnego Polskiego Stronnictwa Ludowego – Koalicji Polskiej przystąpiła trójka posłów Porozumienia: Magdalena Sroka, Iwona Michałek i Stanisław Bukowiec. O rozpoczęciu współpracy poinformował podczas konferencji prasowej Prezes PSL i Przewodniczący Klubu Parlamentarnego KP Władysław Kosiniak-Kamysz. W konferencji brali też udział posłowie PSL Marek Sawicki i Dariusz Klimczak.

Władysław Kosiniak Kamysz, PSL: Bardzo się cieszę, że powiększamy nasze szeregi, bo to oznacza silniejszą drużynę na wybory. To jest integracja tak potrzebna po demokratycznej stronie, która sprawia, że jesteśmy silniejsi i możemy przejmować wyborców odchodzących od partii rządzącej oraz wyborców niezdecydowanych. Posłowie, którzy do nas dołączają, są sprawdzeni w swoich okręgach wyborczych w województwach pomorskim, kujawsko-pomorskim i małopolskim. Chcemy wystawić jak najsilniejsze listy, a dziś wspólnie pracować w Parlamencie RP. Mamy determinacje, aby wspólnie działać na rzecz przedsiębiorców, bo przedsiębiorczość i praca muszą się opłacać. W działaniach mocno łączy nas projekt dobrowolnego ZUS.

Magdalena Sroka, Porozumienie: Chciałabym podziękować Władysławowi Kosiniakowi-Kamyszowi za to ze dziś wraz z Iwoną Michałek i Stanisławem Bukowcem możemy dołączyć do Klubu Koalicji Polskiej. Nie jest tajemnicą, że od pewnego czasu współpracujemy. Ponad rok temu podpisaliśmy deklaracje, która mówiła, że będziemy wspólnie zabiegać o polepszenie sytuacji finansowej i prawnej samorządów. Współpracujemy również w kwestiach dotyczących małych i średnich przedsiębiorców, którzy dziś borykają się z ogromnymi problemami pogłębionymi przez inflację.