W środę na cmentarzu przykościelnym w Ociążu pożegnaliśmy naszego kolegę śp. Józefa Gruszkę – społecznika, wybitnego parlamentarzystę i samorządowca. Niech odpoczywa w pokoju!

Z głębokim żalem przyjęliśmy wiadomość, że 7 czerwca br. w ostrowskim szpitalu zmarł nasz kolega, wybitny społecznik, samorządowiec i parlamentarzysta Józef Gruszka. Ostatnie pożegnanie śp. Józefa Gruszki odbyło się w środę 10 czerwca br. w kościele parafialnym w Ociążu. W uroczystościach udział wzięli najważniejsi politycy Polskiego Stronnictwa Ludowego w tym prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz, przewodniczący RN PSL Jarosław Kalinowski i sekretarz NKW PSL Piotr Zgorzelski. Pogrzeb odbył się w asyście wojskowej oraz z udziałem Straży Marszałkowskiej.

Józef Gruszka był posłem na Sejm RP II, III i IV kadencji w latach 1993–2005. W Sejmie IV kadencji zasiadał w Komisji do spraw Służb Specjalnych oraz Komisji Finansów Publicznych. Od lipca 2004 do kwietnia 2005 roku pełnił funkcję przewodniczącego komisji śledczej ds. Orlenu.

Był radnym gminy Ostrów Wielkopolski oraz radnym sejmiku wielkopolskiego I kadencji, gdzie został wybrany jego pierwszym przewodniczącym i sprawował tę funkcję do 2001 roku.

Wśród wielu funkcji społecznych był Wiceprezesem Wojewódzkiego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP w Poznaniu oraz zasiadał w Zarządzie Krajowym OSP. Był także związany z Kółkami Rolniczymi, gdzie sprawował funkcję Wiceprezesa Zarządu Krajowego.

Był przyjacielem i mentorem. Dał się poznać, jako polityk spokojny, oddany sprawie, ugodowy, ale i stanowczy w poszukiwaniu prawdy.

Józef Gruszka 10 kwietnia 2005 r., kiedy pełnił punkcję szefa komisji śledczej ds. Orlen doznał udaru mózgu. Przez wiele lat walczył ze schorzeniem. Zmarł w niedzielę w wieku 73 lat.

Niech odpoczywa w pokoju!