Nowa ordynacja wyborcza do samorządów jest skrojona pod PiS. Jest to niedobra, niekonstytucyjna ordynacja – mówił o propozycjach PiS Piotr Zgorzelski, poseł ludowców.

– Nowe zapisy nie dość, że łamią Konstytucję, to jeszcze dają uprzywilejowaną pozycję na starcie dla kandydatów partii rządzącej. Na dodatek nowa ustawa w żaden sposób nie gwarantuje prawidłowego przebiegu wyborów – mówił dziś w Sejmie poseł PSL Piotr Zgorzelski.

Dlatego PSL zamierza powiedzieć ”sprawdzam” PiS i proponuje dwukadencyjność w wyborach do parlamentu – Jeżeli ma obowiązywać dwukadencyjność w samorządach to wprowadźmy dwukadencyjność powszechną. Zobaczymy jaka będzie reakcja na tę propozycję polityków PiS – dodał Zgorzelski.

Niestety, Senat przywracając możliwość głosowania korespondencyjnego dla osób niepełnosprawnych nie uwzględnił osób starszych i obłożnie chorych. Nie będą mieli oni możliwości udziału w wyborach poprzez głosowanie korespondencyjne. Skandalem jest pozbawienie możliwości takiego głosowania przez 2,5 miliona Polaków przebywających za granicą.

– Nie może być także zgody na komisarzy wyborczych i zmiany w PKW. To, by nad wyborami czuwali niezawiśli sędziowie jest niezbędne, by wybory zostały przeprowadzone uczciwie – krytykował zmiany poseł PSL.

Jak powiedział Piotr Zgorzelski wszystkie krytyczne uwagi PSL będzie przedstawiać na początku stycznia, kiedy projekt ordynacji wróci z Senatu do Sejmu, do prac komisji nadzwyczajnej. Poseł PSL przypomniał, że były już przykłady, że kto kombinuje przy ordynacji wyborczej sam wpada we własną pułapkę.