– Nie ma wolności bez samorządności. To właśnie samorządy są dzisiaj ostatnim bastionem prawdziwej demokracji w Polsce – powiedział prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz na otwarciu konferencji „Samorząd przyszłości”. Spotkanie odbyło się we wtorek, 8 listopada, w Sejmie. Tematem debaty był rozwój małych ojczyzn w obszarze oświaty oraz skutki zapowiadanej antyreformy edukacji.

– Spotykamy się w niezmiernie ważnym momencie dla polskiej oświaty. Wspólnie rozmawiamy dzisiaj o prawdziwym rozwoju szkoły. W tym samym czasie rząd sam debatuje nad antyreformą edukacji. To pokazuje różnicę w podejściu do dyskusji – powiedział Kosiniak-Kamysz podczas konferencji „Samorządy przyszłości”. Organizatorami spotkania był PSL, Związek Powiatów Polskich oraz Związek Gmin Wiejskich RP.

Forsowana przez rząd PiS antyreforma edukacji jest zagrożeniem dla polskiej edukacji. Od początku budzi ogromne kontrowersje i społeczny sprzeciw. Te obawy potwierdził Stanisław Jastrzębski ze Związku Gmin Wiejskich RP. – Nawet największa partia nie może uzurpować sobie prawa rozwiązywania problemów ponadpartyjnych, jak edukacja. Minister Zalewska nie odpowiedziała na nasze wątpliwości. Brak dialogu ze strony ministerstwa pokazuje ich nieprzygotowanie do wprowadzenia reformy – mówił.

Słowa krytyki wobec zmian w oświacie wyraził także Zenon Szczepankowski ze Związku Powiatów Polskich. Jego wypowiedź potwierdza zarzut wobec Ministerstwa Edukacji o brak planu finansowego przeprowadzanej ustawy. – Nikt nas nie pyta ile będziemy musieli wydać, aby dostosować szkoły do nowej podstawy programowej – powiedział.

Konferencja miała także na celu zaprezentowanie dorobku samorządów w rozwoju i wprowadzaniu innowacji w szkołach. W tym przypadku sprawy w ręce wzięli sami uczniowie i nauczyciele gminy Sompolno. Przedstawili oni w pokazowej lekcji jak wyglądają ich zajęcia z wykorzystaniem nowoczesnych rozwiązań mobilnych, jak eTornister.

– To byłaby realna zmiana w polskich szkołach. Nie zmiana tabliczek i pieczątek proponowana przez minister Zalewską. – ocenił zaprezentowane nowinki w polskich szkołach prezes ludowców. – To jest droga, którą powinniśmy dążyć. Droga harmonijnego rozwoju zarówno dla samorządów jak i szkół – zaznaczył prezes Kosiniak-Kamysz.

Dzisiejsza konferencja była pierwszą z cyklu „Samorząd przyszłości”. Otwiera ona serię spotkań dotyczących rozwoju Polski lokalnej. Jej celem jest ukazanie praktycznych aspektów budowy trwałych podstaw rozwoju lokalnych społeczności oraz stworzenie platformy debaty nad innowacyjnością małych ojczyzn.