Szefowie sztabów wyborczych Polski 2050 i Polskiego Stronnictwa Ludowego stawili się dziś w Państwowej Komisji Wyborczej, aby zarejestrować swój Koalicyjny Komitet Wyborczy. Zapowiadali, że kampanię będą prowadzić razem, w sposób spójny i dynamiczny, tak aby zakończyła się dobrym, najlepiej dwucyfrowym wynikiem dla Trzeciej Drogi.

– Rejestrujemy Koalicyjny Komitet Wyborczy Trzecia Droga Polska 2050 Szymona Hołowni – Polskie Stronnictwo Ludowe. Komitet, który daje nadzieję na normalność. Komitet, który doprowadzi do odsunięcia PIS-u od władzy i nie dopuści do rządów populistów z Konfederacji – podkreślał, Adam Jarubas, szef sztabu wyborczego Polskiego Stronnictwa Ludowego. – Te wybory będą o przyszłości i o wolności. O tym, czy przyszłe pokolenia nie będą chciały wyjeżdżać z Polski, czy będą wolały tu zakładać rodziny, tu zakładać firmy. O tym, czy będziemy mieli bezpieczeństwo żywnościowe. O wolności tak rozumianej, że państwo nie będzie mówić obywatelom, jak mają żyć. Oni sami dobrze to widzą. Dlatego składamy dziś dokumenty i finalizujemy listy.

Szefowie sztabów wyborczych chwalili też wzajemną, bardzo dobrą współpracę. Zwracali również uwagę, iż zawarta przez członków Trzeciej Drogi umowa jest wyjątkowa, ponieważ cała jej pierwsza część to już konkretne rozwiązania programowe, jakie pragną zagwarantować Polkom i Polakom. Przygotowano w niej wytyczne zarówno na najbliższe 100 dni, jak i na całą kadencję.

Poza tym pełnomocnik wyborczy Trzeciej Drogi, Stanisław Zakroczymski  poinformował, że obie umowy koalicyjne, zarówno oficjalna, jak i ta rozszerzona, która szczegółowo reguluje współpracę, zostaną opublikowane, gdy tylko komitet zostanie prawnie ukonstytuowany.

Kampania wyborcza potrwa jeszcze 66 dni. Wybory parlamentarne odbędą się 15 października 2023 roku.