Skończmy z teleporadami, pomyślmy nad szczepieniem osób od 16. roku życia i poprzyjmy inicjatywę Joe Bidena o zniesieniu patentów na szczepionki – powiedział w Sejmie prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.

– Mamy trzy propozycje dotyczące funkcjonowania ochrony  zdrowia. Jedna dotyczy całości systemu ochrony zdrowia, dwie odnoszą się do programu szczepień oraz szybszego wychodzenia z zagrożenia związanego z pandemią koronawirusa – powiedział podczas konferencji prasowej w Sejmie prezes PSL, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Koniec teleporad

– Skończmy już z teleporadami. One nigdy nie zastąpią kontaktu z lekarzem, badania i diagnozy. Można ją zostawić do wystawiania e-recepty w chorobach przewlekłych czy przedłużania zwolnień, ale nie może zastępować wizyt lekarskich – podkreślił Władysław Kosiniak-Kamysz.

Teleporady nie sprawdzają się przy diagnozowaniu nowych schorzeń, czy występowaniu objawów, których wcześniej nie było.

[tweet id=”1390598177980653571″ align=”center”]

– Jeśli ktoś cierpi, jeśli ktoś ma nowe objawy i potrzebuje pomocy to musi on zostać zbadany. Trzeba z nim przeprowadzić poważny wywiad, trzeba go dokładnie zbadać – nie da się tego zrobić przez telefon czy nawet kamerę – wyjaśnił prezes PSL.

Szczepienia od 16-tego roku życia

Coraz więcej państw dopuszcza szczepienia młodzieży od 16-tego roku życia. Kanada np. obejmuje programem szczepień dzieci już od 12-tego roku życia. PSL postuluje rozszerzenie szczepień w Polsce o kolejne roczniki.

[tweet id=”1390598562787074050″ align=”center”]

– Polska powinna jak najszybciej dopuścić do szczepień od 16-tego roku życia i przygotować rejestrację dla najmłodszych. Bez osiągnięcia zaszczepienia populacji dzieci i młodzieży, trudno będzie mówić o bezpieczeństwie na wysokim poziomie – stwierdził lider PSL.

Zawieszenie patentów na szczepionki

Polska powinna zadeklarować, ze popiera wniosek prezydenta Joe Bidena o zawieszenie patentu na szczepionki, żeby kraje, których na to nie stać miały tańszy i łatwiejszy dostęp do szczepionek.

– W obliczu pandemii chęć zysków koncernów farmaceutycznych i niektórych państw nie może stać ponad zdrowiem i życiem ludzkim – podkreślił prezes PSL,  Władysław Kosiniak-Kamysz.